A művész maga kalauzolta a látogatókat

2023.10.28. 08:00

Farkas Ferenc szobrászművész kiállítása a zalaegerszegi Hangverseny- és Kiállítóteremben

Farkas 65 címmel nyílt meg október 13-án Farkas Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész gyűjteményes kiállítása a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

Farkas Ferenc a Dávid című szobrot mutatja a látogatóknak

Fotó: Pezzetta Umberto

Pénteken (október 27-én) délután a művész maga kalauzolta az életpályát felölelő kollekció iránt érdeklődőket. Az Ady-iskola művésztanára egy-egy kisplasztika kapcsán az inspirációkról, az alkotás folyamatáról beszélt, s arról, a portrékészítés során mely jeles gondolkodó, illetve pályatárs ihlette meg az elmúlt esztendők során. Így esett szó Albrecht Dürerről, Auguste Rodin-ről, Mednyánszky Lászlóról, a keleti és nyugati filozófia képviselőiről. A közönség a köztéri szobrok terveit, elővázlatait is megtekintheti a még november 4-ig látogatható tárlaton. A kiállítás a kezdetektől a 2023-ban készült művekig tárja elő Farkas Ferenc szobrászi arcélét. Mint megtudtuk, a legközelebbi munkáját, az angol George Stepney portréját a Károli Gáspár Református Egyetem felkérésére Sárospatakra készíti. George Stepney (1663–1707) Angliát képviselve bécsi követi posztot töltött be a Rákóczi-szabadságharc kezdetén, s ebben a minőségében szimpatizált a magyar függetlenségi és protestáns törekvésekkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában