Zala kézműves értékeit oktatják a kurzusokon

2023.10.29. 19:00

A gyöngyösnecc technikáját tanulták hétvégén Gébárton

Több kurzust is indított ősszel a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Gébárton. A Gébárti Regionális Népi Kézműves Házban és a PANNÓNIA Népművészeti Galériában hétvégén ezúttal a hetési női vállkendő, valamint a Zalakomár környéki falvak ünnepi női fejdíszének, a gyöngyösneccnek az elkészítését sajátíthatták el a résztvevők. Devecz Zsuzsa egyesületi elnök érdeklődésünkre elmondta: évekkel ezelőtt volt több, a régió értékeit, motívumkincsét feldolgozó kurzusok, most ezt az értékmentő munkát szeretnék folytatni.

Mozsár Eszter

Szvetics Józsefné kezében egy nyolcvanéves gyöngyösnecc.

Fotó: Mozsár Eszter

Budapestről érkezett Komjáti Zoltánné, Nagy Gyöngyi és Neczné Vajna Zsuzsanna, akik mondhatni már gyakorlott gyöngyhímzők, ám a zalai motívumkincset és színvilágot még nem ismerték. Többféle tájegység gyöngyhímzését tanultak már meg, többek között a kalotaszegit.

- Ezen a foglalkozáson most a zalakomári tárgymásolat az elsődleges feladat, s majd ha időnk engedi, akkor tovább gondoljuk a felhasználhatóságát – mondták a fővárosi hölgyek.

A kurzus oktatója Szvetics Jánosné Rózsa népi iparművész az egyik legrégebbi, nyolcvanéves darabot is megmutatta.

- Néhány idősebb néni hordja még, de szerencsére napjainkban néptáncbemutatókon, fesztiválokon és ünnepeken viselik a neccet. Nyugdíjba vonulásom után, 2016 óta zsűriztetem a munkáimat. A kanizsai hímzőszakkörben bátorítottak, hogy komolyabban foglalkozzam vele. Eleinte édesanyám fejdíszét javítgattam, majd sorra készítettem a saját darabokat.

Felvételünkön Komjáti Zoltánné, Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész, Szvetics Jánosné népi iparművész, a gyöngyösnecc kurzus oktatója és Neczné Vajna Zsuzsanna ékszerkészítő népi iparművész. 
Fotó: Mozsár Eszter

A népi iparművész arról is beszámolt, hogy főleg lila, bordó, barna, zöld bársony- és selyemszoknyák darabjaiból, a kötény alatti részből készítették a fejfedő alapját, s arra kerültek a minőségi színes zab- és vágott üveggyöngyök és flitterek. Voltak asszonyok, akik a neccalapot varrták, illetve olyanok, akik a gyöngyöt hímezték. A gyöngyösneccet a férjes asszonyok hordták, amit a lakodalom éjszakáján tettek fel először a kontyukra.

 

Devecz Zsuzsa egyesületi elnök elmondta, több projektben foglalkoztak a zalai népművészeti értékekkel, így a hetési viseletmegújító, illetve a göcseji viseletvarró kurzusokon. Most Értékes Zala címmel indítottak újabb sorozatot, amiben ugyancsak a népművészeti tárgyismeret és technikák átadását célozták meg. Ezúttal a nagykanizsai gyökerű Pannónia csipke, a hetési hímzés és a zalakomári gyöngyösnecc van fókuszban. Utóbbinak is olyan gazdag motívumkincse van, amit később bármilyen használati tárgyon, megújított népviseleten, kiegészítőn tudnak hasznosítani. A tervek szerint a hetési szőttesből és szálasanyag feldolgozásból (csuhé technikák) lesz Értékes Zala népi kézműves kurzus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában