Festmények ihlette orgonamuzsika

2023.09.20. 10:00

Budaházi Tibor és Dankos Attila a XVII. Ars Sacra Fesztiválon

A veszprémi bazilika februárban kinevezett zeneigazgatója, Dankos Attila orgonaművész az ugyancsak zalaegerszegi, Munkácsy-díjas festőművész, Budaházi Tibor alkotásaira rögtönöz egyszeri zeneműveket a szeptember 23-án, szombaton este fél nyolckor kezdődő Rétegződések című orgonaimprovizációs koncerten.

Mozsár Eszter

Dankos Attila orgonaművész

Forrás: ZH

A XVII. Ars Sacra programsorozat részeként szombaton 16 órakor a festőművésszel lesz közönségtalálkozó az Érseki Palotában, ahol a munkásságáról, a keresztény kultúráról, a szakrális alkotásairól esik szó. Budaházi Tibor három festménye – Fal, Oltár, Nagyari emlék – ihleti az esti orgonakoncertet a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban.

Érdeklődésünkre Dankos Attila elmondta, a három festményt kiállítják a bazilikában, miközben a teljesen felújított és kibővített orgonán játszik. Elöljáróban annyit elárult, a képek témáival harmonizálva az imádság, elmélyülés, az oltáriszentség tisztelete, az áhítat jelenik meg a zenében.

Budaházi Tibor Nagyari emlék című festménye, az egyik improvizáció ihletője
Forrás: ZH

A zalaegerszegi orgonaművész még júliusban indította az improvizációs hangversenysorozatot. A különleges koncerteken a képzőművészet és zene ötvöződik, majd új művészeti formává alakul. A programsorozat missziós célja az egyházzene és a hangszerek királynőjének a népszerűsítése. Első alkalommal Veszeli Lajos festőművész három alkotása kelt életre, a második alkalommal közismert bibliai történetek elevenedtek meg, legutóbb pedig Egri Erzsébet festőművész munkái mellett szólalt meg az orgona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában