Felhívás keringőre

2023.09.20. 07:30

A közönség választhat darabokat Bogányi Gergelynek

Zenetörténeti esemény helyszíne lesz szeptember 30-án, szombaton 19 órakor Zalaegerszeg, nemcsak azért, mert Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész ad koncertet a 40 éves jubileumát ünneplő Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, hanem mert a műsor első félidejét maga a közönség állítja össze: kérhet bármit a művésztől Chopin szólózongora-darabjai közül.

Szabó Judit

Bogányi Gergely már többször koncertezett Zalaegerszegen

Fotó: ZH-Archívum / Pezzetta Umberto

A világhírű előadó, aki arról is ismert, hogy konstruktőrökkel új technológia alapján épített egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát, a teljes Chopin-zongoraéletművet a repertoárján tartja. A terjedelméről annyit, hogy 9 másfél órás koncert alatt lehet végighallgatni.  A 2010-es Chopin-év alkalmából rendezett, két napon átívelő koncertsorozatán meg is szólaltatta Bogányi Gergely a romantikus zeneszerző összes, szólózongorára írt művét, honlapja szerint ez volt eddigi pályafutásának egyértelmű csúcspontja. A Chopin-maratont két hónappal megelőzve lemezfelvételek is készültek a darabokból.  

Nemrég pedig elindult a Zeneakadémián a Felhívás keringőre című sorozat, ezeken a rendhagyó Chopin-koncerteken egyrészt saját műsort játszik, másrészt a közönség Chopin-kívánságait teljesíti. Zalaegerszegen is hasonló élményben lesz része a hallgatóságnak, a hangverseny második felében pedig Bogányi Gergely a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral adja elő Mozart A-dúr Zongoraversenyét. Attól nem kell tartaniuk a koncertlátogatóknak, hogy hirtelen nem jut majd eszükbe egyetlen Chopin-mű sem, a szervezők segíteni fognak, ha szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában