A zöld ciklus képei

2023.07.03. 16:00

Kiállításmegnyitót tartottak Lendván

A lendvai származású, ám jelenleg Mariborban élő képzőművész, Pandur Lajos képeiből nyílt kiállítás pénteken este a muravidéki kisváros zsinagógájában. Az Átjárások című tárlaton a festő olyan alkotásai tekinthetőek meg, amelyek ez évben születettek.

Gyuricza Ferenc

Pandur Lajos (balról), Jure Kirbis és Baumgartner Dubravko, a lendvai Galéria és Múzeum igazgatója a kiállításmegnyitón

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ezek a képek Pandur Lajos új festői ciklusának képei. A képzőművész úgy beszélt rólunk, mint a most kibontakozó zöld korszakának egyes darabjai, míg a tárlatot bemutató Jure Kirbis művészettörténész megfogalmazása szerint a néző ezeken a képeken a táj vagy a természet által keltett hallucinációk leképezéseivel szembesül. Pandur ezek ciklusában a színélmények legalább három jól felismerhető csoportját fedezhetjük fel, a hideg – elsősorban a szürke és a kék – árnyalatok mellett az okkerek és a narancssárgák dominálnak még, de festményein a legnagyobb hatást mégis az élénkzöld robbanások keltik.  

- Pandur Lajos gyorsan, ám mesteri ecsetvonásokkal alkot, hosszú karrierje során számos festői tájat és hatást megfestett már – mondta a 75 éves Pandur Lajosról a művészettörténész. – A velencei és holland festészet képzőművészeti nyelvezetétől a háború utáni londoni festőiskoláig mindent tudott tolmácsolni, emellett mindvégig gondosan ápolta és fejlesztette saját, jól felismerhető stílusát is. Ma teljesen szuverén, ami lehetővé teszi számára, hogy sokat, szinte impulzívan, és egyszerre akár több vászonra is fessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában