Kiállítás

2023.06.19. 17:45

Könyvek és bélyegek egy asztalon a Halis-könyvtárban

Guernicától a Kilimandzsáróig, vagyis világunk bélyegeken címmel nyílt kiállítás hétfőn a Halis-könyvtárban. A kivételes gyűjtemény Gelencsér Gábor nyugalmazott újságírótól, angoltanártól származik, az anyagot jó barátja és támogatója, Kalmár Anikó állította össze.

Benedek Bálint

Gelencsér Gábor, Kalmár Anikó és Czupi Gyula (b-j) a kiállításon

Fotó: Szakony Attila

A gyűjtő, Gelencsér Gábor az öt asztalon látható emlékek között rövid tárlatvezetést tartott. Elmondta: a kiállítás a filatélia minden ágát felöleli a művészettől a természeten át a történelemig. Nem kizárólag bélyeget láthat a bibliotékába látogató, bélyegképek, érmés borítékok és úgynevezett kis ívek is feltűnnek a tárlaton.

- Az ókor hét csodáját például egy képben elhelyezett bélyegek színesítik, melyek az adott tematikához illeszkednek - mesélte. - Ugyanígy látható Mózes tízparancsolata, a kínai építészet csodái, vagy éppen Winston Churchill brit politikus, egykori miniszterelnök élete. A könyvtár ehhez különféle könyveket és kiadványokat társított, így téve izgalmasabbá, informatívabbá a tárlatot. A másik műfaj az olyan boríték, amelyen az adott ország bélyegblokkja, egy életkép és bankjegye látható. Az úgynevezett kis ívek szintén rendkívül érdekesek, bár ugyanolyan bélyegek láthatók összekapcsolva, mégis együtt alkotnak egy komplett egységet. A gyűjtők ebben a formában kedvelik, különösen izgalmas Madagaszkáré, mely ország mindegyik kihalt állatának szentelt egy kis ívet.

A kiállítás egy részlete. Fotó: Szakony Attila

A könyvtár igazgatója, Czupi Gyula szerint a gyűjtemény ismét kalandokat kínál a látogatóiknak, akik ebben a hónapban láthatják az öt asztalra kihelyezett kiállítást. 

- A könyvek és a bélyegek közötti kapcsolatot igyekszünk érzékeltetni - fogalmazott. - E két műfaj sokszínűségével találkozhat a látogató az emeleti kiállítótérben. Van több érdekesség is, az egyik, hogy Neumann János 120 éve született, és a matematikus amerikai tudósokkal egy bélyegsorozatra került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában