Gyapjú borítású kisszékek, táskák, párnák készülnek

2023.06.14. 14:45

Elkezdődött az országos nemezes szaktábor Gébárton

Kissé kopottas, régi székek, puffok, sámlik öltöztek új köntösbe vagy születtek teljesen rendhagyó darabok a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A hétfőn kezdődött és péntekig tartó országos nemezes szaktábor résztvevői ezen a héten tovább mélyíthetik szakmai tudásukat, ugyanis második alkalommal hirdették meg a programot az NKA és a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

Mozsár Eszter

Czirók-Bajzik Dóra, Németh Bea, Prokné Tirner Gyöngyi és Bajzikné Szényi Éva a Nap-motívumos párnahuzattal

Fotó: Pezzetta Umberto

Valóban attraktív és ötletes megoldások születtek már első nap: bárány alakú kisszék, indián lovat imitáló ülőke, majd különféle díszítésű táskákat nemezelnek bőr füllel, illetve ékszerek, ülőpárnák készülnek. Idén is Németh Bea nemezkészítő népi iparművész a foglalkozás vezetője, akivel több zalaegerszegi kurzuson találkozhattak már a jelentkezők. Az országos táborba ezúttal is több helyszínről érkeztek, legtöbbjük visszatérő alkotó.

- A két kezdő résztvevőn kívül – akiket már első nap nem bedobtam a „mélyvízbe” - szinte mindenki haladó szinten van, nagyon ügyesek a lányok-asszonyok, a csapatban egy férfi tagunk is van – mondta mosolyogva Bea. - Tavaly többek között nemezmellény készült, hagyományos motívumokat használtunk, most leginkább kísérletezünk. Ez azt jelenti, hogy különböző felületeket, effektanyagokat nemezelünk. Selyemszálakat, gézt, illetve az újrahasznosítás jegyében szintetikus anyagokat használunk, nagyon érdekes, ahogy a gyapjúval keverednek.

A Gránátalma-díjas Németh Bea szociális területen dolgozott eredetileg, mai napig nemezel sérült gyerekekkel, idősebbekkel. 17 éve, lánya születésekor szeretett bele a gyapjúból készült tárgyakba. Tanulmányai során legnagyobb hatással Jaskó Boró és Vetró Mihály volt rá. Hét éve tanít Budapesten, a Hagyományok Háza OKJ-s képzésein, szakkörein, szakmai táboraiban, valamint vendégoktatóként vidéki városok akkreditált képzésin. A népi iparművész hozzátette, hosszú évek kellenek, míg valaki kiismeri a gyapjú viselkedését, elmélyíti a technikákat.

Góczán Judit népi kézműves nemezkészítő ezúttal egy bárány formájú széket készített. Fotó: Pezzetta Umberto

Az idei táborban is voltak abszolút kezdők, akiket teljesen elvarázsolt a nemez. Kék alapon aranysárgás-vöröses színű Nap sugárzott az egyik székborítón. A látványos motívumot a Sopronból érkezett Bajzikné Szényi Éva álmodta meg, aki nyugalmazott földraj-rajztanár. Őt lánya, a Szombathelyen élő Czirók-Bajzik Dóra invitálta a nem mindennapi, közös anya-lánya élményre. Az ötgyermekes, fiatalos édesanya elmondta, először a gyerekekkel együtt ismerkedtek meg a kézműves játszóházakban a gyapjúval, most a közös alkotás öröme miatt jöttek.

 

Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető arról tájékoztatott, a tábor előzménye, hogy négy évvel ezelőtt egy 60 órás képzést tartottak, majd igény mutatkozott egy következőre, valamint workshopokra. Örvendetes, hogy a visszajárók mellett mindig vannak újak, így remélhetőleg mindig lesz utánpótlás ebben a szép szakmában, mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában