„Együttállás” a Gönczi Galériában

2023.05.10. 14:30

Varga Bálint Tamás önálló tárlata Zalaegerszegen

Mozsár Eszter

Varga Bálint grafikus a műhelyében

Fotó: Pezzetta Umberto

Május 12-én, pénteken 17 órakor nyílik a Zalaegerszegen élő és tanító Varga Bálint Tamás képzőművész első önálló tárlata a Gönczi Galériában. Az „együttállás” című válogatást Filep Sándor festőművész, az MMA rendes tagja nyitja meg. A megnyitón nagybőgőn közreműködik Vörös Tamás előadóművész. A kiállítás június 12-ig tekinthető meg.

Varga Bálinttal két évvel készítettünk interjút, akkor tért vissza szülővárosába és még Bodajkon tanított. Mint mondta, sokáig vonzotta a képzőművészet szinte minden ága, ami nem is volt talán véletlen, lévén, hatott rá a szobrász édesapa, Varga Ferenc öröksége, tehetsége, a lenti és rédicsi gyermekévek, művésztelepek miliője. Akkor a művész így vallott munkásságáról:

„Sokáig kerestem a saját hangom, egyéni látásmódomat. Azt kell, hogy mondjam, harmincéves koromig nem találtam a stílusom, amiben igazán kiteljesedhetek. Évekig kísérleteztem, szürrealista, absztrakt irányokba indultam, sőt egy darabig a konceptuális, azaz fogalmi, gondolati művészet vonzott, a diplomamunkámat is annak jegyében készítettem. 2010-ben csináltam egy összegző kiállítást, ez amolyan vízválasztó volt. Az összes kísérleti művet összegyűjtöttem egyik barátom magángalériájába Móron. Fontos, hogy lásd magadat, mit csináltál eddig. Ott letisztult bennem minden és tudtam, hogy merre induljak. A realizmus irányába mozdultam, most ezt a koromat élem…”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában