Megemlékezés

2023.05.03. 18:00

Másfél évszázada született Hevesi Sándor (videóval)

A 150 évvel ezelőtt, május 3-én született kanizsai Hevesi Sándorra emlékezett a nevét viselő iskola és művelődési ház Nagykanizsán, a HSMK-ban szerdán. Az ünnepségen a gyerekek kulturális műsort is adtak.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen a rendező, az egyetemi tanár, a drámaíró, a kritikus, az író, a műfordító és a színházigazgató munkásságáról Balogh László polgármester is szólt. Elmondta: egy vidéki városból, a nagy hagyatékú és mély kultúrával rendelkező Nagykanizsáról is érkezhetnek jelentős tehetségek és mesterek, akiknek munkássága és hatása messze túlnyúlik életük határain.

Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, Balogh László és Szabó Erzsébet, a Hevesi-iskola igazgatója (b-j) megkoszorúzták Hevesi szobrát
Fotó: Szakony Attila

– Hevesi Sándor piarista gimnazistaként saját kanizsai otthonában eszkábált színpadot, faragott bábukat és varrt jelmezeket, hogy a szenvedélyévé vált színházasdit játszhasson, és hogy azután a Nemzeti Színház igazgatójaként híres rendezővé és színházi emberré válhasson – folytatta. – Ezáltal olyan világhírű alkotó született, akit a legnagyobb iskolák tanítanak, akinek nevét beírták a színház nagykönyvébe. Élete és munkássága így arra tanít minket, hogy a tehetség kitartó munkával és szenvedéllyel a világhírig vihet, akár Nagykanizsáról is.

 

Ezt követően megkoszorúzták Hevesi szobrát a színházi előcsarnokban. Itt nyílt meg az iskola tanulóinak rajzkiállítása is, valamint kihirdették a Hevesi vers- és prózaíró pályázat eredményeit. Az emlékezők a program zárásaként koszorút helyezzek el Hevesi Sándor Fő utcai emléktáblájánál.

A Hevesi vers- és prózaíró verseny eredményei

Próza, 3-4. évfolyam: 1. Magyar Szófia, 2. Takács Ádám, 3. Klein Brúnó (mindannyian Zalakaros Móra-iskola). 5-6. évf.: 1. Németh Áron Attila (Z. Móra), 2. Borsos Hanga Virág (Nagykanizsa Péterfy), 3. Vörös Hanna (Zalaszentbalázs Petőfi), Ziegler Márton (Nk. Péterfy). 7-8. évf.: 1. Fejes Sára (Zalaszent. Petőfi), 2. Szabó Luca (Nk. Rozgonyi), 3. Herczeg Flóra (Nk. Piarista). Vers, 3-4. évf.: 1. Bonyai Johanna Panka (Nk. Péterfy), 2. Vadász Vanda, 3. helyezett Karácsony Hanna (mindketten Z. Móra Ferenc). 5-6. évf.: 1. Geréb Ramóna (Z. Móra), 2. Nagy Attila, 3. Szalai Rebeka (mindketten Nagyrécsei-iskola). 7-8. évf.: 1. Gyenese Szulamit (Nk. Péterfy), Müller István (Z. Móra), 2. Pataki Jázmin, 3. Horváth Viktória (mindketten Nagyrécse).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában