Helyi kultúra

2023.05.20. 12:00

Két évtized emlékeiből horvát nyelvű könyv született

A Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskolában pénteken horvát nyelvű monogárfiát mutattak be. A kötet a tótszerdahelyi intézmény és a Zadari Egyetem 20 éves szakmai együttműködésének állomásait mutatja be.

Benedek Bálint

Tótszerdahelyen a Zrínyi-iskolában horvát nyelvű könyvbemutatót tartottak. A tótszerdahelyi intézmény és a zadari egyetem 20 éves szakmai együttműködését bemutató monográfiát tárták az érdeklődők elé. Balról: Brodácsné Lukács Katalin horvát nyelvtanár, Karmen Travirka Marcina a Zadari Egyetem oktatója, Smiljana Zrilić, a Zadari Egyetem professzora Trojkó Zsolt igazgató és Matoláné Proszenyák Hajnalka horvát nyelvtanár

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Smiljana Zrilić, a Zadari Egyetem professzora beszélt a kiadásukban megjelent könyvről, melynek elkészítéséből a Zrínyi-iskola pedagógusai, Brodácsné Lukács Katalin és Matoláné Proszenyák Hajnalka horvát nyelvtanárok is kivették a részüket.

Fotó: Szakony Attila

- Épp húsz éve az egyetem professzorai tanulmányi kiránduláson jártak a Balatonnál, hazafelé tartva meglátogatták a tótszerdahelyi intézményt, melynek akkor igazgatója Tislér Jolán és egyik kollégájuk jó barátságot ápoltak - mesélte. - Ezután létrejött egy szakmai együttműködés, miszerint a Zadari Egyetem tanárképző karának hallgatói horvát órákat tartottak húsz éven keresztül az általános iskolában. Majd nyaranta pedig a tótszerdahelyi diákok látogattak egy nyelvi táborra a tengerpartra.

A kapcsolat huszadik jubileumára készült el a zadariak gondozásában a kötet, melyet a nagykanizsai születésű dr. Blazsetin István horvát író, kritikus, irodalomtörténész és Vesna Bedeković, a horvát parlament tagja lektorált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában