"Mesékbe költözünk"

2023.05.20. 15:52

Irodalmi vetélkedő zárónapját tartották szombaton a megyei könyvtárban

Nyüzsgés, játék, előadás, kiállítás fogadta szombaton délelőtt a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár emeleti nagytermébe érkezőket. Ekkor tartották a Mesékbe költözünk vetélkedő záróprogramját.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

A megyei könyvtár kistelepülési könyvtárellátási csoportja 8. éve hirdet olvasásnépszerűsítő irodalmi vetélkedőt a községekben élőknek. Az elmúlt hét vetélkedő egy-egy író élete és munkássága köré szerveződött, olyan szerzőket választottak a könyvtárosok, akiknek a műveit gyermek és felnőtt egyaránt szívesen olvassa: Janikovszky Éva, Szabó Magda, Bálint Ágnes, Csukás István, Romhányi József, Nógrádi Gábor, Berg Judit szerepelt eddig.

Első helyezett csapat
Fotó: DFMVK 

A vetélkedőt családoknak, baráti társaságoknak hirdették, ahol több generáció képviseltethette magát.

 Az idei felhívás rekordszámú, 20 csapat jelentkezett. (Alsónemesapáti, Egervár, Letenye, Zalakomár, Orbányosfa, Nemeshetés, Pakod, Kehidakustány, Nagyrécse, Kisgörbő, Bázakerettye, Kávás, Pethőhenye, Nagykutas, Zalaszentlőrinc, némelyik településről több csapat is). Nekik egy feladatsort, egy kvízt kellett megoldani az első, online fordulóban. 

A feladat része volt, hogy együtt, a könyvtárban oldják meg a feladatokat, nézzék és hallgassák a meséket, ezzel is a könyvtárhasználatot és az olvasásnépszerűsítést kívánjuk erősíteni. Pluszpont járt annak, aki be tudott vonni másokat, barátokat, osztálytársakat, nagybácsit, nagymamát, így tényleg társaságban, közösségben költözhettek a mesékbe.

Az első forduló része volt, hogy a mesék alapján egy művészeti alkotást is készítsenek.  Kerámia, papír, posztó, festék, térbeli alkotások érkeztek a bibliotékába, ahol a vetélkedő szünetében a résztvevők szavazhattak arra, amelyik a legjobban tetszik nekik.

  Győztesek együtt
Fotó: DFMVK

A közös jutalom a hottói Zirano bábszínház Babszem Jankó című előadása volt.

A vetélkedés győztese a Káva Szövetsége (Kávás) lett, második az Üveghegy manói (Letenye), harmadik a Mesébeillők (Zalakomár) csapata. Közönségdíjat érdemelt ki a pethőhenyei Tarsolyosok csapat a mesét megjelenítő alkotásért. 

Közönségdíjasok     
Fotó: DFMVK 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában