Egyedüli iránymutatója a saját ízlése

2023.05.01. 14:00

Hermán Alíz újabban csendéleteket készít és megírta a Bilisztorit

Közel áll hozzá a portré műfaja, de az újabb képei már csendéletek, mondta lapunknak Hermán Alíz Keszthelyen élő képzőművész, aki arról is beszélt, hogy egy bilire szoktató gyermekkönyvet írt és illusztrált nemrég.

Smidhoffer Eszter

Hermán Alíz

Fotó: Csiszár István

Az alkotó a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett szobrászként, majd képzőművész-tanár diplomát szerzett. Nincs konkrét példaképe, de kedveli például Jessie Homer French képeit, munkásságát. Sok művészre felnéz, de inspirációt nem belőlük, hanem a környezetéből merít.

– Egyetlen iránymutatót használok: a saját ízlésemet. Trendeket, ahogyan a kortárs szellemet sem követem, egyszerűen azt csinálom, ami tetszik. A képeknek, amiket elképzelek, mindig van érzelmi, gondolati indíttatása is – mondta Hermán Alíz.

A portré közel áll hozzá: családtagok, barátok a modelljei, ám az újabb képei már csendéletek. Az érzések leképezése mindig foglalkoztatta.

– Nagyon izgalmas számomra, hogy ezt hogyan tudom elérni tárgyábrázoláson keresztül. Figurális képeimen a fókusz mindig az ábrázolt személyen volt, az újabb csendéletekben viszont magamon belülre helyeztem a hangsúlyt – ismertette Alíz.

A művésznek több kiállítása volt már, melyek közül a balatonszemesi St.ÉG című a legkedvesebb számára, aminek az egykori romos Vigadó adott otthont.

Közel állnak hozzá a csendéletek
Fotó: Csiszár István

A kiállításon az egyetemi diáktársaival dolgozott: installációkat készítettek a hely szellemére reflektálva.

Az alkotás mellett nagy szerepet játszik a család is Alíz életében. A Bilisztori című könyv megírására gyermekei inspirálták. A bilire szoktatás témakörében nem talált olyan könyvet, aminek szimpatikus volt a képi világa, így gondolt egyet, s megalkotta ő maga.

– Azt vettem észre, hogy jobban tudnak azonosulni a gyerekek azokkal a karakterekkel, amelyeknek életszerűbb az ábrázolása – mondta a sokoldalú művész.

Az eddigi visszajelzések pozitívak a könyvvel kapcsolatban. A Bilisztorit egyelőre személyesen Alíztól lehet vásárolni a kötet közösségi oldalán, emellett egy keszthelyi könyvesboltban kapható, de online rendelési felület is készül hozzá. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában