Egy lelkész-tanár emlékezete

2023.05.02. 19:30

Pókos Ferenc életútját ismerhetjük meg dr. Tóth József könyvéből

Édesanyja testvérének, nagybátyjának élet– és korrajzát írta le a zalaegerszegi Pro Urbe-díjas dr. Tóth József. A magánkiadásban megjelent Pókos tanár úr című könyvet kedden délután mutatták be a református templom Kálvin-termében.

Mozsár Eszter

Hodánics Péter református lelkész, dr. Tóth József nyugalmazott főiskolai igazgató és Balaicz Zoltán polgármester a könyvbemutatón

Fotó: Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Számviteli Főiskola nyugalmazott igazgatója többnyire szakmai irodalmat jelentetett meg eddig, legújabb könyvében ugyanakkor gyermekkori emlékeire, a család, a barátok, az egykori tanítványok elbeszéléseire, korabeli dokumentumokra támaszkodva mutatja be a csurgói származású református lelkész-tanárt, valamint a kor társadalmát, a kitelepítések történetét. Pókos Ferenc a Debreceni Magyar Királyi Tisza István Egyetemen szerzett diplomát, 1937-40 között a híres Utrecht-i egyetemen tanult. 1947-től tanított a csurgói gimnáziumban, ahonnan 1973-ban vonult nyugdíjba. Pókos Ferenc egy ideig Zalaegerszegen élt a szerző szüleinek házában, majd a Türjei Szociális Otthonba került, ott hunyt el 1986-ban.

Dr. Tóth József előadás közben
Fotó: Mozsár Eszter

Ahogy dr. Tóth József írja a könyv előszavában, tanítványai szellemóriásnak tartották a kutatót és hitében is szilárd lelkész-tanárt. A szerző szívesen tett eleget édesanyja kérésének, így állítva emléket egyetlen testvérének.

Az eseményen Balaicz Zoltán polgármester méltatta az író munkásságát. Hodánics Péter református lelkész elmondta, szívesen tettek eleget a felkérésnek, annál is inkább, mivel 2023-ban a lelkipásztori szolgálat évét hirdette meg a Magyarországi Református Egyház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában