Sorjáztak a költemények

2023.04.25. 09:30

Keresztury szavalógála a megyei könyvtárban

Az egerszegi születésű irodalomtudós, író, költő, akadémikus, egykori miniszer halálozási évfordulója dátumához igazítva rendezte meg a rá emlékező szavalógálát a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Keresztury Dezső 1906 szeptemberében Zalaegerszegen született, és 1996 április 30-án Budapesten halt meg. Életműve költői vonulatából választottak a középiskolás és felnőtt tisztelői, a verseket hétfőn délután mondták el a közönség előtt.

Arany Horváth Zsuzsa

dr. Gyimesi Endre, Kunvári Lizett, Vándor Kata Flóra, Molnár Veronika, Tóth Renáta, mögöttük a zalaegerszegi zeneiskola fuvolásai, Freund Anna Mirjam, Salamon Zóra, Sulyok Dorka Keresztury szavalógála a megyei könyvtárban Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvényt Tóth Renáta, a megyei könyvtár nemrég kinevezett új igazgató nyitotta meg, majd sorjáztak a költemények. Kiss Gábor, a megyei bibliotéka korábbi direktora a Hazalátogatóban címűt választotta, de a legtöbb mű a hazaszeretet, a pannon, illetve a zalai táj vonzását, kibocsátó és megtartó erejét szimbolizálta. A Mindszenty-iskola növendéke, Vándor Kata Flóra az Agyag című, Bubits Tünde, a Pannon Tükör folyóirat főszerkesztője az Esti imádság című Keresztury verset szavalta el, a szintén mindszentys Kunvári Lizett az Ifjúság című, míg Nitsch Erzsébet, a József Attila Városi Tagkönyvtár vezetője  a Hegyen című lírai művet mondta el. 

Szaller Zsófi Szófia, a Zrínyi-gimnázium tanulójától a Várakozva, Iványi Ildikótól nyugalmazott irodakomtanártól, több városi kulturális klib vezetőjétől a Köszöntés a szülőföldnek című költeményt hallhatta a publikum. Az Ady-iskolából érkezett Molnár Veronika az Esti imádságot, Szemes Béla, a Keresztury Emlékbizottság tagja az Egy tudós születésnapjára című írást olvasta fel, a sort záró Tóth Renáta pedig a Hála címűt. Filmbejátszásról volt hallható Keresztury Dezső hangja, ahogy saját versét mondja, és a Keresztury család jánkahegyi hajlékát is megidézte az összeállítás. Az estet dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke összegezte, felvillantva a XX. századot végigélő jeles személyiség munkásságát, s mindazt, amit hosszú pályafutása alatt tett a szűkebb hazájáért. Például azt, hogy az Országos Széchényi Könyvtár munkatársaként ő mentette meg a Festetics könyvtárat, vagy ő fedezte fel újra Madách Imre Mózes című drámáját, ott volt Ady temetésén, egyetemi társa volt Babits és Kosztolányi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában