A Halis-könyvtárban

2023.04.02. 15:30

Előadás a médiatudatosságról Nagykanizsán

A "Napfény" Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Egyesülete szervezésében nemrégiben a Halis-könyvtárban Médiatudatosság 60 év felett címmel a Független Médiaközpont munkatársa tartott előadást.

Benedek Bálint

Lőrincz Marcell a médiatudatosságról beszélt a Halis-könyvtárban az időseknek Fotó: Szakony Attila

A kanizsai szervezet vezetője, Karosi Lászlóné a Nyugdíjasok Országos Szövetségének egyik ülésén hallott a témakörben egy beszámolót. Ekkor úgy döntött, hogy meghívja a médiaközpont képviselőjét a városba, hiszen a kortársai közül sokan használják az internetet, ám az ott leselkedő veszélyekre nem fordítanak kellő figyelmet.

- Egyre több internetfelhasználó között találunk időseket, akik olykor "eltévednek" a virtuális hálóban, a tájékozódásban és a tisztánlátásban segítünk - fogalmazott Lőrincz Marcell, a Független Médiaközpont munkatársa. - A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a korosztály hajlamos mindent elhinni és naivabban közelít bizonyos tartalmakhoz, vagyis nem gondolnak rossz szándékra. Megtanítjuk nekik mire figyeljenek, például miként ismerjenek fel egy szerkesztett anyagot, vagy épp képi, illetve videós megtévesztéseket.

Hozzátette: külön hangsúlyt fektetett az internetes közösségi oldalakon terjedő vírusok felismerésére. Ez nem feltétlenül generációs probléma, sajnos olykor a fiatalabbakat is érinti. Ez egy út kezdte, vagyis beszélni kell róla, hogy megvédhessék az emberek a magánszférájukat.

 

Címkék#előadás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!