Pannónia párlatverseny

2023.03.21. 12:00

Közel kilencszáz pálinkát kóstoltak Sormáson

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szombaton az István Parkhotelben tartotta az ötödik Pannónia párlatverseny bírálatát, melyre a résztvevők 812 tétellel neveztek. Ezen kívül a bírálók az I. Kárpát-medencei körtepálinka és párlatversenyre beérkezett 76 mintát is górcső alá vették.

Benedek Bálint

Fotó: Gergely Szilárd

A nagyszabású verseny házigazdája, a nagykanizsai egyesület elnöke, Gazdag Attila elmondta: szinte összes vármegyéből regisztráltak, de mellettük még szlovén, szlovák és román nevezőket is köszönthettek. A tavalyi viadalhoz hasonló minta érkezett. Az idén a szakértői bírákból álló zsűrinek még egy feladatot adtak: Kárpát-medence egyik legősibb kincsét, a sokak által kedvelt, s talán az egyik leghíresebb gyümölcsöt, a körtét, a legnemesebb formájában választhatja ki. Míg a Pannónia párlatverseny kizárólag magán- és bérfőzetett pálinkáknak szólt, addig a körte párlatok esetében akár a kereskedelmi főzdékből is érkezhetett volna minta, ám végül ilyen nem küldtek.

- A zsűrizésnek szigorú menete volt, egy adott gyümölcsből készült párlatokat kóstoltak, majd amikor kiválasztották a legjobbakat, azokból még egy körből került ki a kategóriagyőztes ital – mesélte. – Utóbbi tételek pedig újabb kiválasztáson szerepeltek, melyből kiderült végül melyiket jelölték Pannónia kincsének, vagyis a nagydíjas házi pálinkának.

Gazdag Attila a 20 pontos bírálati rendszerről is beszélt. A pálinka bírálók és szakmérnökök vizsgálták a mintáknál technológia tisztaságot, ezt követi az illat és íz karakterének pontozása, majd az úgynevezett szájérzet teszt jött. Vagyis belekortyoltak, megforgatták a nyelvükkel és többnyire kiköpték, ami persze érthető, hiszen több száz tételnél lehetetlen mindet meginni. Végül pedig a harmónia bírálat zárta a sort, amikor immár a teljes mintáról döntöttek az ítészek.

Az eseményre ellátogatott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is, szerinte a rangos viadal szervezői büszkék lehetnek arra, hogy az országhatárokon túlról is érkeztek párlatok.

- A kormány bő tizenkét évvel ezelőtt tette lehetővé a szabad pálinkafőzést, melynek a hagyományát azóta is ápolják vármegyeszerte - fogalmazott. - A kanizsai egyesület versenyén résztvevő, főleg magánfőzetők pedig már ötödik éve mérhetik össze tudásukat, és megmutathatják milyen fejlődést értek el.

A Pannónia Párlatverseny eredményhirdetését április 1-jén 17 órától ugyanezen a helyszínen tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában