Idén Gárdonyi volt a téma

2023.03.07. 16:30

Keszthelyi siker a rangos Eszterházy irodalmi versenyen

A keszthelyi Vajda János Gimnázium csapata nyerte az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem által immáron ötödik alkalommal megszervezett Eszterházy irodalmi verseny döntőjét.

Péter B. Árpád

A vajdások az eredményhirdetésen, b-j: Kovács Márton, Bencze Lilien Alexa és Berecz Barbara

Forrás: EKKE

A viadalra – amelyet ezúttal a Gárdonyi 100-emlékév jegyében az író életművének szenteltek a szervezők – 42 középiskolás csapat nevezett. A tavaly novemberi írásbeli forduló elektronikusan kitöltendő feladatsorból állt, amelyet követően a mostani egri szóbeli döntőre a tizenkét legmagasabb pontszámot elért diákteamet hívták be a szervezők.

A finálé résztvevői rövid előadást hallgathattak meg a Gárdonyi Géza által kitalált titkosírásról, illetve megfejtésének izgalmas történetéről. Ezen információkat később használnia kellett a versenyzőknek, akik találkozhattak Keller Péterrel, az író dédunokájával is.

A verseny egyik feladata közben Kovács Márton és Bencze Lilien Alexa
Forrás: EKKE

A délelőtti fordulóban a háromtagú csapatokra hét izgalmas, kreatív feladat várt, délután pedig a résztvevőknek a líceum épületének hat pontján kellett megbirkózniuk szellemi kihívásokkal, s akadt egy plusz talány is: meg kellett fejteniük egy Gárdonyi titkosírásával írt idézetet.

Az V. Eszterházy irodalmi versenyt a keszthelyi Vajda-gimnázium Az irodalom rabjai nevet viselő csapata nyerte, Bencze Lilien Alexa, Berecz Barbara és Kovács Márton összeállításban, felkészítő tanáruk Hóbor Katalin volt. Második lett az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium, harmadik pedig a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ csapata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában