Főként barokk darabokat játszottak

2023.03.01. 09:00

Folytatódik a hangversenysorozat a protestáns templomban Hévízen

Idén is lesznek komolyzenei koncertek a hévízi protestáns templomban. A korábban Viva la musica! címmel szervezett sorozatban ebben az évben elsőként a hévízi Lajkó Ivett lépett fel zenésztársaival.

Péter B. Árpád

Deli Eszter, Csupor Márton, Lajkó Ivett és Pados Barnabás főként barokk darabokat játszott a fürdőváros protestáns templomában

Fotó: Péter B. Árpád

Már tíz éve a fürdőváros protestáns temploma a hangversenyek helyszíne. A pandémiáig a művelődési központ évente nyolc koncertet szervezett, ám 2020-tól a koronavírus-járvány miatt hosszabb szünet következett. A református gyülekezet tavaly újra életre keltette a komolyzenei programsorozatot.

– Az elmúlt évben öt koncertet szerveztünk, és nagy öröm volt számunkra, hogy ezekre ismét sokan eljöttek, minden alkalomra megtelt a templomunk – fogalmazott Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor. – Ezt a szép hagyományt 2023-ban is folytatjuk, s nagy öröm, hogy a nyitóalkalmon négy fiatalt láthattunk vendégül. A kvartett tagja Lajkó Ivett, akit mindannyian szeretünk, ismerünk, és büszkesége városunknak.

A négy ifjú zenész a szombathelyi szakgimnáziumban ismerkedett meg, s már akkoriban rendszeresen játszottak közösen. Igaz, ehhez olykor át kellett írniuk a műveket, hogy a trombita-furulya koncepció is működjön. Így volt ez a hévízi hangverseny előtt is.

– Főként barokk darabok szerepeltek most a műsorunkban, s bár néhányat ugyan átírtunk a trombita miatt, a többi szólamot megtartottuk – árulta el a percekig tartó vastapssal zárult koncert után Lajkó Ivett. – Például a záróduett eredetileg két énekhangra íródott, de mi most hangszeres verzióban adtuk elő.

A koncertre való felkészülés ezúttal a szokottnál nehezebb volt, hiszen a fiatalok ma már különböző helyszíneken tanulnak: erre a koncertre Budapestről, Pécsről és Salzburgból érkeztek Hévízre.

– Itt tanultam a zeneiskolában, majd Szombathelyre kerültem a szakgimnáziumba – elevenítette fel az ifjú művész. – Ezután felvételt nyertem a salzburgi Mozarteumba, ahol koncert szakon tanulok, és most a pedagógiát is elkezdtem, mivel mindkettő hasznos lehet a későbbiekben.

Lajkó Ivett a februárt itthon töltötte – de nem munka és tanulás nélkül. Megszervezte a hévízi koncertet, amelyen német tolmácsként is közreműködött, és részese volt a kvartett szombathelyi hangversenyének is. Emellett beadandó dolgozatai igényeltek figyelmet tőle, és össze kellett állítania a napokon belül kezdődő újabb szemeszterének órarendjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában