Már 12 éves korától koncertezett

2023.02.02. 17:20

Napra pontosan 148 éve született a legkiválóbb hegedűművész

Bécs 2. kerületében, túl a Duna-csatornán (a Salztor-hídhoz közelebb), áll a városi lakóház, amelyben 1875. február 2-án született minden idők egyik legkiválóbb hegedűművésze, Fritz Kreisler.

Benedek Bálint

Forrás: Wikipedia

A művész életéről és munkásságáról a nagykanizsai Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros írt egyik blogjában, aki személyesen kereste fel Fritz Kreisler lakhelyét.

– Első zenei leckéit orvos, egyúttal lelkes amatőr muzsikus édesapjától kapta – írta Kocsis Katalin. – Csodagyerek volt, már 12 éves korától koncertezett. Majd 1882-1885 között a bécsi, 1886-1887-ben a párizsi konzervatóriumban tanult. Már 14 évesen már koncertkörútra ment az Egyesült Államokba. Onnan egy év múlva visszatért Bécsbe, hogy elvégezze a középiskolát és újra itt lakott, szülőházában. Ez után érdekes módon egy ideig ő is orvosi tanulmányokat folytatott, ám abbahagyta és visszatért a zenéhez.

Fotós: Kocsis Katalin

Aztán 1924-ben Berlinben, majd 1933-ban Párizsban telepedett le. Francia állampolgár lett. Még 12 éves korában kikeresztelkedett, ám így is emigrálnia kellett. 1939-ben az Egyesült Államokba távozott, ahol 1944-ben kapta meg az állampolgárságot. Hosszú élet adatott neki, New York-ban hunyt el 1962-ben, 82 éves korában.

Fotós: Kocsis Katalin

– Bár élete nagy részét nem szülőhazájában töltötte, mégis a bécsiek egyik legszeretettebb művésze volt – folytatta történetet. – Mint zeneszerző számtalan bravúros technikát követelő hegedű-darabot írt, amelyek ugyanakkor rendkívül romantikusak és dallamosak is. Szívesen fordult régi korok szerzőinek stílusához, azt a látszatot keltve, mintha művei csak átiratai lennének az általuk komponált műveknek - holott ezek is eredeti kompozíciók voltak, de az illető szerzők stílusában. Szülőházát 1976-ban jelölték meg emléktáblával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában