Elűzték a telet Zalaegerszegen

2023.02.10. 18:00

Farsangi vigalom a Göcseji Tudásközpontban (galéria)

Közel kétszáz fánkot kínáltak a helyi Csontritkulásos Betegek Egyesületének tagjai pénteken a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon rendezett farsangi rendezvényen.

Mozsár Eszter

A finomságokat az asszonyok otthon sütötték, felvételünkön éppen Ekler László vásárolt az asztaluknál.

Fotó: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

A helyi termék vásári forgatag tematikus napjához az "Életet az Éveknek" Országos Szövetség zalaegerszegi klubjai is csatlakoztak, a Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagjai például forgácsfánkkal, szalagos fánkkal, különféle süteményekkel és felfújttal érkeztek. Az épületben műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal, kézműves versennyel és koncertekkel várták a családokat.

Ahogy korábban megírtuk, február elsején újra kinyitott a Göcseji Tudásközpont. Múlt hétvégén a Nomád című kiállítással várták a betérőket, amit egyébként február 24-ig nézhetnek meg az érdeklődők. Az idei első tematikus nap a farsang jegyében telt pénteken.

Takács Adél színes álarcot készített, miközben Kiss Nóra néprajzos tartott előadást
Fotós: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Az emeleti előadóteremben először Kiss Nóra néprajzos-muzeológus tartott vetített képes előadást a télűző népszokásokról és hagyományokról. Közben a gyerekek már nekiálltak a színes álarcok, busómaszkok készítésének. A zalaegerszegi Badicsné Takács Réka és unokahúga, Adél örömmel érkezett a kézműves foglalkozásra. A lendvadedesi Kuprivecz Csenge és testvére, Csilla először járt a tudásközpontban, nagyon tetszett nekik a program. A kézműves foglalkozáson a gyerekeknek Biró Lászlóné bőrdíszműves segített.

- A kicsiknek farsangi maszk- és dekorációkészítő kézműves versenyt hirdettünk, a maskarákat főleg újrahasznosítható anyagokból készítjük. Hoztunk mintákat, de igazából csak a fantázia szab határt a kivitelezésben. Sokféle állatfigurák, maszkok születnek, van itt hóbagoly, cica. Nyomtattunk szemüvegsablonokat, így mindenki a maga ízlése szerint formálhatja azokat. Én például a minta busófejet hullám kartonpapírból állítottam össze, nagyon látványos, az idősebb ügyes kezű gyerekek hamar elkészíthetik azt – mondta a foglalkozásvezető.

A verseny eredményhirdetése után a Mini Wolf Együttes Farsangi Kölyök Partyval várta az apróságokat. A rendezvény házigazdája ezúttal is Mihály Péter színművész volt, aki ugyancsak farsangi gyermekműsorral lépett fel. A programhoz az "Életet az Éveknek" Országos Szövetség zalaegerszegi klubjai is csatlakoztak, finom fánkkal kínálták az érkezőket. Az idei első helyi termék vásári forgatagot a Göcseji Kézműves Egyesület szervezte a kormány és az önkormányzat támogatásával, „A helyi termék múltja és jelene” című projekt keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában