Nincs, aki eligazodjon rajtunk?

2023.02.14. 18:00

A jövő hónap végén új premier a Hevesi-színházban, érkezik a Tanulmány a nőkről

Alig zajlott le a zalaegerszegi színházban az előző előadás próbafolyamata és a bemutatója, máris készülnek a következőre. Kedden tartották a Tanulmány a nőkről című „zenés válóok a hatvanas évekből” műfajú vígjáték olvasópróbáját.

Arany Horváth Zsuzsa

Felvételünkön háttal a rendező, Besenczi Árpád, kék zakóban Gergely Róbert

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az író, aki közben ügyvéd is, az elején leszögezi, hiába a tanulmánya, igazából semmit sem tud a nőkről, a férfiak meg hülyék, háborúznak, politizálnak, azt hiszik, ők irányítják a világot, pedig valójában a nők.

Három páron kísérletezik szerzőnk, amelyekben a nők akarnak válni, mert sohasem akarnak játékszerek lenni, úgy érzik, most kéne abbahagyni. A szórakoztatóan megírt párbeszédekből kibomló bonyodalom támogatója a közismert slágerfolyam. A már fent jelzettek mellett például a Gedeon bácsi, a Kicsit szomorkás a hangulatom, a Valaki kell nekem is, az Egy szál harangvirág, a Csak egy tánc volt, az Utánam a vízözön, a Minden jót Mónika, az Élj vele boldogan, a Darabokra törted a szívem.    

Ebből is következik, hogy Gyárfás Miklós filmes vígjátékának színre állítása (a forgatókönyvet Szabó Tamás dolgozta át) a hatvanas évek főleg budapesti miliőjét idézi fel, amikor is a nyugati parfümök és autók helyett azok szocialista vívmánynak minősülő másolataival kellett beérniük azoknak, akik még emlékeznek az andalítóan zárt  időkre, vagy hallottak róla. A sztori és a benne rejlő színészi játéklehetőségek olyannyira színpadra valók, hogy számos hazai teátrum tartja műsorán szinte minden évben. „Könnyed vígjátéki köntösben a mindannyiunkat foglalkoztató érzés, a szerelem – zenével, humorral és a hatvanas évek pesti romantikájával”, ígéri a darab színlapja.

Az olvasópróbán dr. Besenczi Árpád igazgató, a darab színre állító rendezője idézte néhány szóval a már nagyanyáink korának számító évtizedet. A közönség íróként Gergely Róbert vendégművészt láthatja majd a darabban, melynek bemutatóját március 24-ére tervezik. A különböző korú házaspárok megformálói:  Ticz András, Támadi Anita, Kovács Martin, Kovács Virág, Hertelendy Attila, Debrei Zsuzsanna. Az ifjú ügyvédet Dura Veronika alakítja, zenei vezető Máriás Zsolt, díszlet és jelmeztervező Csík György, koreográfus Bakó Gábor.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában