Emberábrázolás a népi faragásban

2023.01.24. 21:00

Horváth Ernő online állandó vitrinkiállítása

A zalaegerszegi Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház gondozásában újabb virtuális kiadvány jelent meg.

Mozsár Eszter

Forrás: Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház

Ezelőtt a Czúgh fazekasdinasztia - Czúgh János a Népművészet Mestere, Czúgh Dezső a Népművészet Mestere, Czúgh Miklós Népi Iparművész – életútját kísérhettük végig, most pedig a Kerkapéntekfalván 1924-ben született Horváth Ernő fafaragó, a Népművészet Mestere alkotásait mutatják be.

Ahogy arról már beszámoltunk, a ház kínálata idéntől ezekkel az állandó vitrinkiállításokkal bővül, amit a nyitás után, április elsején már mindenki személyesen is megtekinthet. Horváth Ernő tárlata 32 faragott kisplasztikából és 2 faragott fejű sétabotból áll, a gyűjtemény – ahogy a másik is - felajánlás útján került az alkotóház tulajdonába.

Forrás: Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház

Horváth Ernő Pusztaszentlászlón élt, Göcsejben tevékenykedett, a településeket járva ismerkedett meg a zalai fafaragók munkáival. Autodidakta módon tanult, először 1947-ben szerepelt kiállításon, igazi sikert az 1971-es Vadászati Világkiállításon ért el. Kis méretű szobrai a népi élet mindennapjait és az erdőn élők életét mutatják be. 1954-ben lett Népi Iparművész, a Népművészet Mestere díjat pedig 1971-ben kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában