Beszélgetés

2022.12.02. 10:30

Illusztrátor néprajzos, krimihős figura alkotója az egervári kötődésű Korbuly Ágnes

"A néprajztól a kortárs rajzig - tudomány és művészet párhuzamai" címmel tartották azt a találkozót csütörtökön este a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, amelyen az egervári kötődésű Korbuly Ágnes illusztrátor és beszélgetőpartnere, Pánczél Petra kulturális újságíró a mesekönyvek illusztrálásáról is szót ejtett.

Arany Horváth Zsuzsa

Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese, Korbuly Ágnes, Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója, Pánczél Petra újságíró.

Forrás: DFMVK

 A zalaegerszegi beszélgetésen kiderült, ösztöndíjasként Mongóliában is járt. A moderátor arról is kérdezte vendégét, hogy a szimbólumok világa afféle kapocs lehet-e a tudomány és a képzőművészet, vagy a "népi, illetve a tradicionális avagy a kortárs szemlélet között.

Az ELTE néprajz szakán és a budapesti Corvin rajziskola illusztráció szakán végzett alkotót nemrégiben az egyetem néprajz tanszékének blogján is faggatták Korbuly Ágnes, illusztrátor és kulturális antropológust, aki  a néprajzzal a bátyja révén ismerkedett meg, s jelenleg a rajz és a főként gyerekeknek szóló vizuális kreatív foglalkozások szervezése, vezetése az egyik feladata, amellett, hogy mesekönyveket illusztrál. Annakidején az egyetemi múzeumi gyakorlatát Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban végezte, ahol később segédrestaurátorként dolgozott a műtárgyvédelmi osztályon. Meghatározó munkatapasztalata, hogy részt vehetett a Néprajzi Múzeum Xántus János hagyatékát feldolgozó adatbázisának építésében 2017-2018 között.  Rendszeresen dolgozik Légli Attila keramikus mesterrel és Szalay Imre cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművésszel. A nemrégiben indult, gyerekkrimikkel foglalkozó blog, a nyom-olvasas.hu  főszereplő nyomozó figuráját és a grafikai elemeit is ő rajzolta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában