Gálaműsort adott a 65 esztendős Zalai Táncegyüttes

2022.12.19. 20:00

Lábra illettek az embermesék

A történetmesélés örök, a formája pedig csodálatosan sokféle. Közéjük tartozik a képzőművészet, vagy a tánc, melynek a kifejezéseit, gesztusait talán nehezebben értjük, mint a tényleges nyelvet használó irodalomét, színházét, filmét. De ha rááll a képzeletünk, olyan élményben lehet részünk, mint azoknak, akik vasárnap este a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház nézőterén ülve merülhettek el a Zalai Táncegyüttes műsorában.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

Az idén 65 éves a Zalai Táncegyüttes jubileumi évzáró gálaestjén több történet megelevenedett, mindamellett nem szenvedett csorbát a néptánc virtuozitása, a táncosok magas fokú szakmai tudása, a dialektusok tisztelete, a Kárpát-medencei tájegységek táncnyelvének bemutatása.
Az estet az érettebb korosztály asszonyos örömtáncát bemutató Szarkaláb Táncegyüttes nyitotta meg, érzékeltetve, a néptánc dinamizmusának átélése nemcsak a tizen-huszonévesek kiváltsága, aki egyszer ráérzett, nehezen tudna meglenni nélküle.
A gálaműsor első felvonását eleve a  Zalai Táncegyüttes mai és egykori táncosainak, utánpótlás- és senior csoportjainak bemutatója tette ki, fellépett a Zalai Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja, az Ifjúsági Csoport, a Senior Csoport,  és a Táncmondók formáció. Utóbbiak 2022 januárja óta dolgoznak együtt. Ezen az estén a pécsi Virrasztók együttes Memento Mori! - Pipás Pista című, a metál hangzást és a népzenét vegyítő szerzeményére Takács Mária Taxi által készített koreográfiát adták elő, az alföldi tanyavilágban az 1920-as, 30-as években megtörtént tragédiasorozatot beszélve el. Az első világháborút megjárt talajvesztett férjek miatt szenvedő, ezen asszonysorsból kitörni kényszerülők a férfiruhában élő nő, Pipás Pista szolgálatait veszik igénybe, hogy megszabaduljanak a dúvadoktól. Vésztjósló madarak, elszánt nők, gyereklányok népesítették be a színpadot, a tánc pedig drámát épített.
A derűsebb perceket a legkisebbek képviselték, bájos fogócskájuk megelőlegezte, utánpótlásuk hamarosan követi a nagyokat a sikerek  megszerzésében.
A város nevében dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte a nagy múltú együttest, felidézve a korábbi vezetők, Orsovszky István, Csiszár József, Varga János , és az itt nevelődött, országos ismertségre szert tett táncosok alakját. Az együttes a jubileum apropóján városi emléklappal lett gazdagabb, amit a jelenlegi vezető, Kósa Ruben vett át.
Az együttes tagjai közül az egész éves kiváló munkájáért Barabás Lilla, Kulcsár Kinga, Tóth Natália, Gyenese Dániel, Szalai Ádám, Tánczos Kristóf, Sziva Veronika, Bolla Dávid és Nárai Dominik vehetett át jutalmat két műsorszám között a táncegyüttes vezetőjétől.
A múlt sikereit több műsorszámmal is felidézték. Sára Ferenc Guberálók című 1996-os koreográfiája nívódíjat kapott abban az évben, ahogy Varga János vajdaszentiványi táncokból készült viccelődős alkotása 2018-ban.
A jubileumi gála a Székelyek című kompozícióval várta a szünet után a közönséget, ez az együttes legújabb műsora, melynek koreográfusa, egyben szereplője Kósa Ruben, valamint Kósa-Kemes Laura, a zenei összeállításban Kalász Máté segédkezett.
A táncszínházi elemeket bátran használó mű a székelyek évszázadaiba kalauzolt, érintve az őrvidéki folytonos helytállást, a mély vallásosságot, a háborúk okozta veszteségeket, az országhatárok szűkösségét, és a szerelem mindenhatóságát Tamási Áron és Wass Albert novelláinak komorabb és életigenlő szavait kölcsönvéve.  Invenciózus szimbólumnak bizonyult a katonákat messze vivő vonat ablakaiban fel-feltűnő nőalakok lírai vallomása. Mindezt hogy lehet megmutatni? Elég csupán néhány szék, karcsú állvány, fehéren gomolygó-lebegő lepedő és természetesen sok-sok tánc. Kifulladásig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában