Kiadvány

2022.10.07. 17:00

Színes képekkel gazdagított album foglalja össze Kotnyek István öt évtizedes festőművészetét

Kotnyek István festőművész alkotásai tartalmazza az a nívós album, melyet a Thúry György Múzeum kiadásában nemrégiben mutattak be a Plakátházban. Az alkotó képeiből tárlat is nyílt.

Benedek Bálint

Kotnyek István festőművész öt évtized munkáit gyűjtötte egy csokorba a Thúry György Múzeum

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A színes képekkel gazdagított album a sokoldalú művész Kotnyek István öt évtizedes festőművészetét foglalja össze. A kötetet többnyire fotók töltik meg, de például Szemadám György, Péntek Imre és Kostyál László korábbi, Kotnyek-kiállításokhoz készített beszédei, tanulmányai is megtalálhatók benne. Az alkotásokból összeállított tárlat december 16-ig látható az intézményben. 

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az album bemutatóján Balogh László polgármester is méltatta az alkotó munkásságát.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Kotnyek Istvánnak a hagyomány mélyébe belefonódó műveit, reneszánsz-emberi sokoldalúságát, érzékeny festőiségét, fénnyel író szemét és filmmel pergő világlátását nem tudom nem a szakralitás fénytörésében látni – fogalmazott. – Nem lehet elválasztani valóság-gazdag festményei ecsetvonásaitól a Teremtést tisztelő alkotói kezet, amely minden mozdulatával feltartóztatja az időt, hogy a világ azzá az otthonná váljék az ember számára, amire teremtetett. Nem tudom elfelejteni Kotnyek István művei szemlélésekor azt a biblikus kinyilatkoztatást, miszerint az ember a megnevezés képessége által részese a létezés nagy formálásának. Számomra ő az az alkotó, gondolkodó ember, akinek művészi létbe ágyazódása az alapvetés, így nem a formálás eszközei teszik őt művésszé: festővé, fotóssá, grafikussá, szobrásszá vagy filmessé, hanem éppen fordítva.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Hozzátette: nem a valóságot másolja, nem előregyártott ideológia vagy poétika mentén hozza létre munkáit, alkotásai nem az önmaga által megkreált manifesztum kifeszített mozivásznai, hanem olyan egyedi létformák újrafogalmazásai, melyek meghatároznak minket – emberként. Képein a részletező faktúrák, foltok, a Kotnyek-kézjegyek az önmagunkhoz utazás jegyei. Festészete képi vezérmotívumai között talán emiatt játszik kisebb szerepet az ember. Helyettük inkább a környezetükből kiemelt tárgyak vagy egyes részletük hordozzák a mondandót, mindaz, ami körülvesz, ami bennünk él és ami minket éltet.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában