Kötetbemutató

2022.09.16. 13:36

Könyvekbe rendezett háborús emlékek

A ZalaSzántói Lokálpatrióta Egyesület elnöke, Szekér Imre Tibor Háborús emlékek a császári és királyi 48. gyalogezredről 1914-1918 című könyvének első és második kötetét mutatták be csütörtökön a Plakátházban.

Benedek Bálint

A kötetbemutató résztvevői a polgármesterrel, balról: dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Balogh László, Szekér Imre Tibor és Szekér Anikó

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az egyesület és a Thúry György Múzeum közös eseményét Balogh László polgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: egy hagyománynak akkor van létjoga, ha puszta ismétlődésén túl jelentése újra és újra értelmezhető, az éppen zajló eseményekhez kapcsolható, vagyis örök érvényű. A szerző, Szekér Imre Tibor 15 éves kutatása eredményeként megszületett nagyszabású kötetei a 48-as gyalogezredről eszmeiségükben éppen ehhez az értékdefinícióhoz kapcsolódnak.

– Ha elfelejtjük a múltunkat, vagy nem fordítunk kellő figyelmet, tiszteletet iránta, ahogy azt most Európában láthatjuk, akkor újból elkövetjük annak hibáit – folytatta. – A szerző azonban azzal a tudattal szerkeszti köteteit, hogy a hagyomány és az érték a múltunkhoz köt minket, de egyben segíti is a jövő gyarapodását.

A két, már megjelent könyvnek folytatása várható Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Szekér Imre Tibor a kötetekről szólva hozzátette: a nagyszabású munkába azért fogott bele, mert a családjuk három tagja szolgált, majd meghalt a 48. gyalogezredben. Próbálták felkutatni a történetüket, de nem találtak semmiféle forrást, amin elindulhattak volna. Ekkor feleségével és szerzőtársával, Szekér Anikóval több, szintén érintett családdal felvették a kapcsolatot. Felkerestek hazai és külföldi levéltárakat, vagyis a történelem mélyére ástak. Kettő kötetbe rendezték kutatásaikat, eredményeiket, de további két, fényképekkel gazdagított könyv összeállításán dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában