Frissen Zalából

2022.02.03. 11:00

Práger Hermina operaénekesre emlékeztek Nagykanizsán

Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros tartott szerdán délután vetített képes előadást a Honvéd Kaszinóban "A Hölgyklub nagy női elődei" című sorozat keretében.

Horváth-Balogh Attila

Büki Pálné és Kocsis Katalin az előadás előtt

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A háromrészes sorozatot a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó Hölgyklubja indította, hogy a tagok és az érdeklődők figyelmét ráirányítsa a nagy elődökre. 

– Mivel az egyetlen, csak nőkből álló civil szervezet vagyunk a városban, úgy gondoltuk, elődeink emlékét nekünk kell ápolni – hallottuk Büki Pálnétól, a Hölgyklub vezetőjétől. – Ezért már 2006-ban emléktáblát avattunk a Sugár utca 14. számú háznál, ahol 1846-ban megalakult az Izraelita Nőegylet, amelynek tagjai nagyon sokat tettek a városért, például népkonyhát működtettek. A sorozatunk 3., utolsó alkalmán ennél az emléktáblánál tartunk megemlékezést, most Kocsis Katalint hívtuk meg, az első rendezvényen, tavaly pedig Guttmann Berta és Mair Gréte emléke előtt tisztelegtünk. 

Az előadó, Kocsis Katalin a zenében emlékezeteset alkotó kanizsai hölgyekről mesélt, különös tekintettel Práger Herminára (1857-1940), aki Hermine Braga művésznéven futott be szép karriert a bécsi operában. Jó tíz évig volt az operaház tagja, és komoly főszerepeket énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában