Frissen Zalából

2022.01.29. 17:00

Gyermek és ifjúsági szólótáncversenyt rendeztek Csatárban (frissítve)

Szombaton 10 órakor nyitotta meg Vigh László országgyűlési képviselő és Péntek Gabriella polgármester az első alkalommal megrendezett egyéni és szóló gyermek néptáncversenyt, amely az Értéket Tisztán Egyesület és a csatári önkormányzat közös szervezésében a Csoóri Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Arany Horváth Zsuzsa

Színpadon a Csatári Csimoták. Ők alapozták meg a nap hangulatát

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A versenyre – amely 13 órakor kezdődött – tizenöt településről 45 gyermek jelentkezett,  tájékoztatta lapunkat Rácz Petra, az egyesület szervezője, aki maga is tanít a községben, az ő vezetésével mutatkozott be ugyanis az egy éve alakult Csatári Csimoták csoport, akik többek között a "Hogy a csibe, hogy ..." gyermekdal ritmusára is ropták. Csatár már korábban otthont adott nyári néptánctábornak, a gyümölcsöző kapcsolat újabb állomása a táncverseny.

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– A Nyugat-Magyarországi régiós rendezvény, azaz a Soproni Országos Néptáncverseny előtt a Zala megyében élő gyermekeknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy megmérettessék magukat,  sikeresebben vehessék az akadályokat – tette hozzá Rácz Petra. – A verseny célja az alapfokú művészeti iskolák néptánc tanszakán és a néptáncegyüttesekben folyó nevelő-oktató munka színvonalának, tehetséggondozó tevékenységének bemutatása, értékelése. A versenyzők kéttagú zsűri előtt mutatták be szabadon választott táncprodukcióikat.  (Deffend Irén a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes művészeti vezetője és  Molnár Gábor az Alba Regia Táncegyüttes tánckarvezetője értékelte a produkciókat.)

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Vigh László megnyitó beszédében hangsúlyozta, a hagyományok őrzése, az elődök által létrehozott kulturális értékek továbbadása a jövő záloga, ha a gyerekek ismerik a magyar hagyományokat, akkor él a falu, a megye, az ország. Mindazoknak köszönet jár, akik a gyerekeket hozzásegítik a népi és a magyar hagyományok ismeretéhez, mondta a parlamenti képviselő. 

Arany minősítésű Kiskeszkenős táncos (lány) címet kapott Csóbor Réka, Tuboly Tímea, Luczi Anna, Kocsis Maja, Gorza Vivien, Mátyás Kitti, Vécsei Veronika, Ughy Gabriella Norina, Mozsonyi Hanna, Gellén Alíz. Arany minősítésű kisbokrétás táncos címet nyert Benkő Szabolcs, Lipusz Bendegúz, Major Sámuel, Major Simon, Tóth Szabolcs, Szántó Dávid, Gerencsér Soma, Sárközi Máté és Böhm Gergő. A vándordíjként alapított Csatári Csengő táncos címet  Kocsis Maja, Lipusz Bendegúz, Major Simon, Tóth Szabolcs vihette haza egy esztendőre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában