Kiállítás

2022.01.04. 14:05

A vírushelyzet közepette is az értékközvetítés volt a legfontosabb

Ahol a fák születnek - e címmel nyílik tematikus fotókiállítás a nagykanizsai Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában január 6-án 14.15-kor és 18 órakor. A tárlattal kezdetét veszi a galéria új évada.

Horváth-Balogh Attila

Járási Ildikó iparművész (képünkön) a lányával, Kovács Lilian szobrászművésszel közös tárlattal készül Fotó: ZH Archívum

A nagykanizsai Hevesi Sándor Általános Iskola a galériává alakított nagy aulájában 1990 óta rendezi havonta cserélődő tárlatait a művészeti nevelés és ízlésformálás magasztos céljaival.

- E célok elérése érdekében az iskolában az elmúlt 31 esztendőben több mint 300 tárlatot rendeztünk festészeti, grafikai, szobrászati, fotóművészeti, kerámia, történelmi, iparművészeti, valamint a népművészet különböző ágainak témakörében, közel 350 alkotó közreműködésével - fogalmazott Lengyák István galériavezető pedagógus. - A tárlatokon szerepelt művészek közül sokak munkája díszíti iskolánk termeit. Megnyitó műsorainkhoz – diákjaink és pedagógusaink szereplése mellett – sok segítséget kaptunk a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola tanáraitól és növendékeitől, valamint a Tungsram Hevesi Sándor Versmondó Kör és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjaitól. Tárlataink megrendezését támogatta a város önkormányzata, iskolánk alapítványa, valamint több szakember, magánszemély, vállalkozás és a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület.

Lengyák István hozzátette: az utolsó, 2021-es év programját a vírusjárvány miatt elrendelt intézkedések – melyek következtében néha még a kiállító művészek sem léphettek az iskolába – nagyon megzavarták. A szervezők reményei szerint az idei év kiállításai során már kevesebb ilyen gond lesz.

Az évad első, csütörtökön megnyíló tárlatán a Zalaerdő Zrt. fotósai mutatkoznak be, majd január 31-én nyílik meg az iskola diákjainak hagyományos farsangi kiállítása. Február 17-től Macsekné Sipos Anita amatőr festő hozza el alkotásait, március 17-től pedig az izsáki Ziegler Rajz- és Festő Szakkör 12 alkotójának 50 művét mutatják be. Április 21-én Gál Melinda jobb agyféltekés rajzoló kiállítása nyílik meg, május 19-től, a nyári szünethez közeledvén pedig újra a házigazda iskola diákságáé lesz a terep. Az új tanévet szeptember elsején Járási Ildikó iparművész és lánya, Kovács Lilian szobrászművész közös kiállítása nyitja meg. Szeptember 29-től Kereszthúry Árpád autodidakta fotós tárlatát tekintheti meg a közönség. November 3-tól a Ludvigok - Ludvigné Tihanyi Klára, Milena Mladenova, Ludvig Zoltán és Ludvig Dániel - érkeznek alkotásaikkal.

Az évet hagyományosan a december elsején megnyíló népi iparművészeti kiállítás zárja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában