Frissen Zalából

2021.07.12. 14:00

Stefán Gábor: Izgalmasabb a színészek tánca, mint a profiké

Néhány éve Budapesten él Stefán Gábor koreográfus, aki a Hevesi Sándor Színház igazgatójaként karolta fel annak idején a Kvártélyház alapításának ügyét.

Szabó Judit

Stefán Gábor: A színház az életem. FOTÓ: PEZZETTA UMBERTO

Stefán Gábor elmondta: a kőszínház technikával, jelmezekkel és próbatérrel is segítséget nyújtott a nyári színház létrejöttéhez, s ő is részt vett annak kiválasztásában, hogy kire bízza az önkormányzat a vezetését. A Kvártélyházban eleinte koreográfusként tevékenykedett, később pedig amolyan mindenesként.

– Előfordult, hogy én voltam egy személyben az asszisztens, az ügyelő, néha a súgó. Tompa Gábor kérésére örömmel elvállaltam ezeket a feladatokat, hiszen a színház az életem – mondta Stefán Gábor. – Már 11 éves koromtól színházban dolgoztam, a balettintézet második évfolyamos diákjaként a Diótörőben részt vettünk a Körtáncban, az Egértáncban... A Kvártélyházat azért szerettem nagyon, mert egy mosolygós színház, ahogy Gábor megfogalmazta, ahol jót akarunk egymásnak és a közönségnek, jókedvből csináljuk. Ezért vettem részt benne nagyon sokáig.

Stefán Gábor: A színház az életem. FOTÓ: PEZZETTA UMBERTO

Stefán Gábor elmondta: mindig sokat dolgoztak a koreográfiákon, hiszen a színészek nem táncosok, s gyakran kételkednek abban, hogy a tánc menni fog nekik.

– Alig tudja az ember meggyőzni őket, hogy pont azért nagyon jók, mert nem táncosok, hanem színészként oldják meg a feladatot, és így sokkal érdekesebb, izgalmasabb lesz a tánc, mint egy profi által különösebb nehézségek nélkül végrehajtott koreográfia. S amikor már a lábukban van, nagyon élvezik.

Stefán Gábor idén végleg búcsút vett Zalaegerszegtől: az Ady-iskolától is elköszönt, ahol tanított. A színháztól azonban nyugdíjasként sem tud elszakadni: az idei év júniusától a budapesti József Attila Színházban ügyelőként dolgozik, egyelőre próbaidősként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában