Frissen Zalából

2021.06.03. 12:00

Helytörténeti kiállítás nyílt Lentiben

Nagy ünnepek régen címmel nyílt kedden a városi könyvtárban helytörténeti kiállítás. Az érdeklődők fotókon, használati tárgyakon és dokumentumokon keresztül ismerhetik meg a közösség történetét.

Korosa Titanilla

Lapath Gabriella és Horváth László a megnyitón

Fotó: Korosa Titanilla

A könyvtár munkatársainak koordinálásával állt össze a tárlat anyaga egy pályázathoz kapcsolódóan, melynek célja a helyi közösségek fejlesztése a település lakosságának minél szélesebb körben történő megszólításával.

Lapath Gabriella és Horváth László a megnyitón
Fotó: Korosa Titanilla

A kiállítást Horváth László polgármester nyitotta meg, és mutatta be a projektet. Elmondta, hogy a tárlat, melyben jelentős helyet foglal el a magánemlékezet, Lenti múltjának fontos részét mutatja meg. Láthatnak a látogatók életképeket mezőgazdasági munkákról, bepillantást nyerhetnek a cserkészek életébe, de egy 50 éve viselt menyasszonyi ruha is része a kiállításnak.

Lapath Gabriella, a könyvtár vezetője arról tájékoztatott, hogy a kiállítást gyűjtőmunka előzte meg, melybe bevonták a lakosságot, a program céljainak megfelelően. Elindult egy folyamatos párbeszéd a közösségfejlesztők és a résztvevők között, a munkában mindannyian örömmel vettek részt. Tavaly az adatgyűjtéshez, interjúk készítéséhez ismereteket, segítséget adó módszertani képzést és a kommunikációs képességeket erősítő tréninget szervezett a könyvtár, ahol a résztvevőknek megadták a kellő szakmai alapot. A járvány aztán közbeszólt, és csak idén májusban kezdhették el az emlékek összegyűjtését, de a szűk egy hónap alatt lebonyolított interjúk, beszélgetések megmutatták, hogy a közös emlékezet dokumentálása, a település „öregjei” által elmondottak rögzítése mennyire fontos és mennyire időszerű, ezért továbbra is kérik a könyvtárosok, hogy akinek van megőrzésre érdemes információja, története, dokumentuma, tárgya, ossza meg velük, és tegyék elérhetővé a közösség számára.

A fotókat, használati tárgyakat, dokumentumokat és egyéb emlékeket a könyvtár munkatársai rendszerezik, digitalizálják és adatbázisban rögzítik. A tárlat anyagát összesen 7 alkalommal mutatják be különböző helyszíneken. A könyvtárban augusztus 30-ig látható a kiállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában