Frissen Zalából

2021.05.18. 12:00

Újraindulnak a zalai népművészeti tanfolyamok

Az enyhítéseknek köszönhetően elindíthatta tanfolyamait a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. A hétvégén a zalai horgolt gyöngyösnecc készítésével foglalkoztak a résztvevők a Panoráma népművészeti galériában.

Mozsár Eszter

Szvetics Jánosné Rózsa Horváth Orsolyának mutat egy mesterfogást, jobbra Bakó Ildikó

Fotó: Pezzetta

Családias hangulatban, egyben vidáman telt a két nap. Szvetics Jánosné Rózsa a Szombathelyről érkezett Horváth Orsolyát, a takácsi Bakó Ildikót és a mélykúti Sári Diánát oktatta. Az egyesület újult erővel folytathatja a Népi Kézműves Kurzus programsorozatát, amit a Csoóri Sándor Alap támogat – tájékoztatta lapunkat Devecz Zsuzsa titkár. Idén a zalai értékek köré szervezik a tudásátadást, méghozzá hat hétvégi kurzuson. Két képzésen Zalakomár és környéke népviseletének egyik jellegzetes darabja, a gyöngyösnecc kerül fókuszba.

Szvetics Jánosné Rózsa Horváth Orsolyának mutat egy mesterfogást, jobbra Bakó Ildikó
Fotó: Pezzetta

A jellegzetes fejviseletről dr. Kerecsényi Edit, Petánovics Katalin és Gyanó Szilvia etnográfus írt tanulmányt, ők a kiskomáromi és sármelléki szokásokat kutatták fel. Ezek és a zalai múzeumok tárgyai szolgálnak alapul a képzéshez és a népművészek alkotómunkáihoz is. A horgolt gyöngyösneccet, más néven gyöngyöskontyot a múzeumi darabokat tanulmányozva Szvetics Jánosné élesztette újjá. A tanfolyam részvevői az ő útmutatása alapján sajátíthatták el a kevésbé ismert horgolt gyöngyöskonty készítését.

Az egyesület ezen a kurzuson – csakúgy, mint máskor – fő törekvését tartotta szem előtt, azaz a hagyományos népviseleti darabokat, kiegészítőket a modern kor emberének ízléséhez igazította. Elsődleges cél, hogy az újragondolt alkotásokat minél többen hordják, ne pedig a polcon porosodjanak. A hétvégi kurzuson így lett az eredeti fekete gyöngyösnecc bordó, sötétkék és arany színekkel kiegészítve.

A programsorozat június 5–6-án folytatódik, amikor Nagyari Katalin népi iparművész vezetésével gyékényből szőhetnek majd táskát a vállalkozó kedvűek. A népi kézműves kurzusra még várják a jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában