Frissen Zalából

2021.05.28. 14:00

Kórusművek szóltak a zalai-vasi templomokban

Őrségi Kortárs Zenei Napok címmel idén először szerveztek klasszikus zenei hangversenysorozatot a vasi–zalai térségben. A több települést érintő, pünkösdkor megrendezett program a néhány éve elhalt Virágzás Napjai helyébe lépett.

Gyuricza Ferenc

Xu Qian zongorista és Fujita Júlia operaénekes a szentgyörgyvölgyi zárókoncerten

Fotó: Gyuricza

A két rendezvénysorozat között több azonos pont is akad, a 25 éven át sikeresen megrendezett Virágzás Napjai tematikája is erősen támaszkodott a kortárs klasszikus zenére, s annak szervezői ugyancsak több helyszínt vontak be a megvalósításba. A Virágzás Napjai főszervezője, Sülyi Péter lapunknak azt is elmondta: az új fesztivál ötletgazdái először őket keresték meg, hogy szívesen csatlakoznának az őrségi rendezvényhez, ám az addigra már abbamaradt. Így született az a döntés, hogy a fővárosban élő fiatal klasszikus zenészek, énekesek és zeneszerzők közreműködésével egy új rendezvénysorozatot honosítsanak meg a térségben. Az Őrségi Kortárs Zenei Napok sorozata az eredeti szándék szerint 2020-ban indult volna, ám tavaly a koronavírus-járvány miatt végül mégsem kerülhetett rá sor.

Xu Qian zongorista és Fujita Júlia operaénekes a szentgyörgyvölgyi zárókoncerten
Fotó: Gyuricza
Király Eszter fuvolista és Csuka Marcell harmonikaművész

Az idei fesztivál két viszonylag új művészeti csoport, az ImPulzus kamaraegyüttes, illetve a MilleniArt En­semble tagjaira alapozott. Előbbi a nyitónapon, péntek este mutatott be kortárs kórusműveket az őriszentpéteri Árpád-kori templomban, utóbbi pedig szombaton, a szalafői református templomban lépett a közönsége elé. A zárónapi koncert – amelynek Szentgyörgyvölgy református temploma adott helyet – egyfajta fúzióját jelentette a korábbi fellépéseknek, nemcsak azért, mert mindkét művészeti csoport tagjai szerepeltek, hanem annak okán is, hogy hangszerszólókat, kamaradarabokat, valamint ének- kísérettel előadott műveket is hallhatott a közönség. A szentgyörgyvölgyi hangversenyen a harmonikán játszó Csuka Marcell, a zongorista Xu Qian, a fuvolista Király Eszter, valamint az énekes Fujita Júlia működött közre. Repertoárjuk elsősorban azzal kapcsolódott a fesztivál tematikájához, hogy kortárs szerzők – mások mellett a magyar Petrovics Emil – műveiből válogattak, de mellette olyan izgalmas interpretációkat is bemutattak, mint a német származású barokk mester, Händel egyik eredetileg csembalóra és furulyára írt zeneművének átültetése harmonikára és fuvolára.

Az Őrségi Kortárs Zenei Napok azonban nemcsak hangversenyeket, hanem műhelybeszélgetéseket is magába foglalt. Ezeket Tőri Csaba karmester-zenetanár, az ImPulzus Kreatív Zenei Műhely zenei igazgatója vezette, s vendégei a fellépő művészek mellett fiatal kortárs zeneszerzők, Csernovszky Márk és Balogh Máté voltak. A program során a résztvevők arra próbáltak rávilágítani, hogy milyen impulzusok érik napjaink zeneszerzőit, mit kívánnak műveikkel kifejezni, milyen arányban jellemzi őket a hagyománytisztelet, s mennyiben engedhetnek teret saját fantáziájuknak, kreatív megoldási kísérleteiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában