Frissen Zalából

2021.03.25. 13:50

Kanizsai verbunksiker: másfél évig dolgoztak a koreográfián

Különdíjat érdemelt a szakmai zsűri döntése alapján Lenkovics Lóránt a VII. Fegyverneki Verbunk Versenyen.

Horváth-Balogh Attila

Lenkovics Lóránt egy korábbi fellépésén (épp a Bojtárral), Nagykanizsán

Fotó: Gergely Szilárd

A Kiskanizsai Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulójának volt kitől örökölnie a tehetséget, hiszen édesapja, Lenkovics Levente és édesanyja, Kunics Anikó szintén néptáncosok. A jó nevű Zalagyöngye Táncegyüttesben táncolnak, Lóránt pedig az utánpótlás csoportnak indult Szikrák Táncegyüttesben, amelyről azonban mára kiderült: a táncosok száma és profizmusa okán önálló formációként működik tovább. Mindkét csapat koreográfusa Tóth István, „Csonti”, akitől szintén sokat tanult a kiskanizsai – hogy stílszerűek legyünk – legény.

Lenkovics Lóránt egy korábbi fellépésén (épp a Bojtárral), Nagykanizsán
Fotó: Gergely Szilárd

A VII. Fegyverneki Verbunk Versenyt tavaly rendezték volna meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, ám akkor a vírushelyzet miatt lefújták a helyszíni megmérettetést. A koronavírus idén is közbeszólt, ám a szervezők most már online módon lebonyolították a versenyt. S hogy mi is az a verbunk? A 18. század katonai toborzótánca, tempójában a lassú és gyors mozdulatok váltakoznak, figurái virtuózok.

- Édesapámékkal már egészen kiskoromtól fogva jártam fellépésekre, tehát valójában belenőttem a néptáncba és a népi hagyományok őrzésébe – bocsátotta előre Lóránt. – Megragadott a miliő, a hangulat, az a könnyed jó kedv, amit a táncosokon, így a szüleimen is láttam és természetesen, a muzsika is rabul ejtett. Hat-hét éves lehettem, amikor elkezdtem táncolni. A 2019-ben már egy gyenesdiási versenyen kiemelt aranyéremmel elismert Felső-Tisza vidéki, szatmári verbunk-koreográfiát, amivel a versenyen indultam, Vizeli József, a Bojtár Zenekar vezetőjének fia, Vizeli Dániel tanította be. Csonti pedig segített elkészíteni a videot, amit el kellett küldeni az online versenyre, illetve biztosította a helyszínt, a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház színpadát.

A Lóránt által elért szép eredmény értékét növeli, hogy soha ennyien nem neveztek még a versenyre, mint most, 30-40-en indultak egy-egy korcsoportban. Valamint az is, hogy a fiatal táncost a 14-18 éves korcsoportba sorolták, s korából fakadóan ő a mezőny alsó harmadába tartozott. A többiek körében pedig voltak szép számmal, akik híres és nagy néptáncos műhelyekből érkeztek. Mindez alapján bizton állítható: Lenkovics Lóránt nevével még találkozunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában