Koronavírus Zalában

2021.01.15. 20:00

Ludvig Zoltán festőművész alkotásai is az online kiállítóterekben lesznek láthatók

Ludvig Zoltán festőművészt alkotásra sarkallták a koronavírus-járvány miatti korlátozások. Az előző év kihívásai után az idén az online felületek kínálnak bemutatkozási lehetőséget.

benedek Bálint

Ludvig Zoltán (Piemont című festménye előtt) kendlimajori festőművészre másképp hatott a koronavírus-járvány, alkotásra inspirálta a bezártság

Fotó: ZH

– Abban mindenki egyetért, a vírus alaposan felforgatta a világot – fogalmazott a festőművész. – Sok, addig megszokott dologról mondtunk le, de mivel a kényszer nagy úr, tanulsággal és új típusú lehetőségekkel is szolgált. A szerencsések közé tartozom: nem kellett feladnom a munkámat. Azt látom a művészek körében, hogy legtöbbünket a bezártság inkább intenzívebb munkára sarkallt. Számunkra nagyszerű lehetőség az online tér a megmutatkozásra. Bár ez a lehetőség sem a közönségnek, sem az alkotónak nem pótolja a galériák nyújtotta személyes találkozást. Ez még mindig nagyon hiányzik, a művésztársadalom nevében kijelenthető: bízunk a legjobbakban, abban, hogy már látszik a fény az alagút végén.

Ludvig Zoltán (Piemont című festménye előtt) kendlimajori festőművészre másképp hatott a koronavírus-járvány, alkotásra inspirálta a bezártság
Fotó: ZH

Ludvig Zoltán munkáit nagyszerű kortárs nemzetközi csapat mutatja be több rangos galériában Ázsiában. A kendlimajori művész még tavaly október végén kapott meghívást a dél-koreai fővárosból, Szöulból. A Gangnam Gallery igazgatója kereste meg, s három alkotását küldte el a távol-keleti ország egyik nívós kiállítóhelyére. Az első tárlat decemberben lett volna, de ott is újra berobbant a koronavírus, a korlátozások miatt – ahogy mindenütt – a rendezvényeket elhalasztották, a legkorábbi talán márciusban lesz.

– A bizonytalan helyzet miatt ősztől a legtöbb galéria áttette az eseményeit az online térbe – folytatta. – Hozzám is érkeztek meghívások virtuális kiállításokon való részvételre nemzetközi szinten. Például az 1. Jinan Art Biennálé résztvevőjeként is számítanak a bemutatkozásomra, a kínai Jinanban. Shandong tartomány kormánya támogatásával valósul meg ez a projekt. A nemzetközi program üzenete: „A művészet, mint az érzelmek tárgyiasult hordozója, egyre nélkülözhetetlenebb forrása és támogatója az ember lelki harmóniájának.” Nagyon várom a fejleményeket, hiszen rendkívül izgalmas mezőny várható, ahol megmutathatom a festményeimet.

Ludvig Zoltán ugyancsak örült a törökországi, ankarai nemzetközi online tárlatnak. A meghívás attól a prof. dr. Orhan Cebrailoglutól, az ottani művészeti egyetem professzorától érkezett, aki néhány évvel ezelőtt résztvevője volt a Ludvig Nemzetközi Művésztelepnek Kendlimajorban. Most kollégáival eldöntötte, formabontó kiállítást koordinál a török főváros elismert művészei körében.

– Legnagyobb bánatunkra a művésztelepünk gyűjteményes kiállítási anyaga a Magyar Plakát Ház kiállítótermében van karanténban – tette hozzá a művész. – Azonban nem csüggedünk, bízunk abban, hogy a tavasz és talán a védőoltás minél hamarabb elhozhatja a megváltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában