Már tervezik a kiállítást

2021.01.30. 07:00

Alkotásai révén tér haza Letenyére Kalivoda Kata, az első magyar női karikaturisták egyike

Állandó tárlat jöhet létre a városban a helyi születésű festő, grafikus és karikaturista, Kalivoda Kata képeiből.

Horváth-Balogh Attila

Dömők József igazgató, Farkas Szilárd polgármester és Dmitry Dubitskiy a legutóbb átadott képekkel és könyvvel

Fotó: ZH

Tavaly nyáron azzal kereste meg a határ menti város önkormányzatát Dmitry Dubitskiy Magyarországon élő orosz műgyűjtő, hogy a település állandó tárlatot alakíthatna ki a letenyei születésű Kalivoda Kata képeiből. A kiállítás létrehozásához az ötletgazda akkor Kalivoda Kata két képét adományozta a városnak, ezek jelenleg a letenyei könyvtárban láthatók. Azóta pedig újabb találkozóra is sor került.

Dömők József igazgató, Farkas Szilárd polgármester és Dmitry Dubitskiy a legutóbb átadott képekkel és könyvvel Fotó: ZH

Dmitry Dubitskiy a letenyei városházán 3 újabb Kalivoda Kata-alkotást és egy könyvet ajánlott fel a városnak, ezeket Farkas Szilárd polgármester és Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszönte meg.

Kalivoda Kata (Letenye, 1877. április 6. – Szurdokpüspöki, 1936. május 11.) Budapesten 1895 és 1899 között a Mintarajziskolában Aggházy Gyula, majd a müncheni női festőiskolában Deák-Ébner Lajos növendéke volt, de tanult Párizsban is. 1907-től életképeivel (Templomba menők, Kendőpróbálók, Első áldozás) vett részt kiállításokon. Arc- és tájképfestészettel foglalkozott elsősorban. A Műcsarnok, illetve a Nemzeti Szalon tárlatainak rendszeresen résztvevője volt. 1913-tól Budapesten az Eötvös utcában női festőiskolát vezetett. Először 1911-ben, majd 1918-ban és 1928-ban is nyílt gyűjteményes kiállítása a Nemzeti Szalonban. 1930-ban a szalon Árpád-házi szentek című tematikus kiállításán a Szent Margit vezeklése és a Szent Margit liliomok között című képekkel szerepelt.

Az első magyar női karikaturisták egyike, aki évtizedeken át volt állandó rajzolója (sőt, egy időben szerkesztőségi munkatársa) a Borsszem Jankó nevű élclapnak. Kirobbanó humorát, derűjét karikatúrái és rajzai tükrözik. Számos reklámlapot és plakátot is tervezett pályája során.

Dömők Józseftől megtudtuk: már dolgoznak azon, hogy Letenyén megnyílhasson Kalivoda Kata kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában