megnyitott

2020.11.06. 18:53

Szertartások szimbolikus tárgyai a herendi porcelánok zalaegerszegi kiállításán

Hétköznapi és ünnepi szertartásosság címmel nyílt meg pénteken a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. műalkotásait, használati tárgyait, a kézi porcelánfestés világhírű termékeit bemutató kiállítás a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Yacov Hadas-Mandelsman, Izrael nagykövete a terített asztal előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A tárlatot, amely terített asztalon mutatja be a jellegzetes, pillangót és bazsarózsát felvonultató Viktória motívum 1851 óta napjainkig tartó fejlődését, a zsidó ünnepi és hétköznapi szertartások kellékeit, valamint étkezési és dísztárgyakat, először Bali Zoltán alpolgármester ajánlotta a közönség figyelmébe. Elmondta, a kifinomult tárgyak mögé nézve a légiesség és a mély szimbólumok világába juthat a szemlélő, amely nemcsak esztétikai élményt okoz, hanem lelki rezdülések elindítója. A kiállítást méltatta Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze. Mint a társművészet képviselője emlékeztetett a herendi manufaktúra létrejöttére, az alapítókra, az anyag különlegességére, a herendi művészi megvalósításra, a nemzetközi elismertségre. Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója szólt ezután arról, hogy a tárlat a tatai Fischer Mór emléke előtt is tiszteleg, hiszen az alapító után ő vitte sikerre a bonyolult, sokszoros égetés révén kialakuló herendi porcelánt. Hangsúlyozta, az elődök teljesítménye kötelezi a márkát arra, hogy a minőség tekintetében soha ne kössön kompromisszumot. Ma 64 millió herendi terméket tartanak nyilván a világon, 4000 speciális mintát, ehhez évente 3-400 új termékkel jelentkeznek. Ma már nemcsak a főúri otthonok, de mindenki számára elérhető szépségekről van szó, mondta, hozzátéve, a porcelán földrajzi régiókat köt össze világszerte.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Yacov Hadas-Mandelsman, Izrael nagykövete a terített asztal előtt Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete a megnyitó alkalmával arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidó örökség és Zalaegerszeg művészetszeretete találkozik ebben a kiállításban, úgy, hogy megmutatja az ünnepi és hétköznapi zsidó szertartások tárgyait, kivételes szép herendi megvalósításban. A szertartások a több ezer éves közösség megtartó erejét erősítik, mondta, felidézik a hagyományos családok életét, a heti rituálékat, így szimbolikussá emelik a magas minőségű tárgyakat, köztük a szédertálat, az ajtó díszét, a mezüzét, a kiddus poharakat, a gyerekjátékot, a dreidelt. A mágikus porcelán tárgyak zsinagógabeli tárlatát Kiss Szilárd pillangógyűjteménye egészíti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában