árát minisztériumi forrás és zalaegerszegi vállalkozók felajánlása fedezi

2020.08.05. 07:00

Új hangversenyzongora érkezik a Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe

A Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe hamarosan új hangversenyzongora érkezik, amelynek az árát minisztériumi forrásból és zalaegerszegi vállalkozók felajánlásából sikerült előteremteni.

Arany Horváth Zsuzsa

Tóth László, Flaisz Gergő, Velkey Péter, Péntek Károly és Balogh Ádám

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az új hangszer vásárlásáról tegnap sajtótájékoztatón számolt be Velkey Péter, a városi önkormányzat humánigazgatási osztályának vezetője, Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója, Tóth László zongoraművész, a hangversenyterem intézmény­egység-vezetője, valamint a két adakozó vállalkozó, Péntek Károly és Balogh Ádám.

Tóth László, Flaisz Gergő, Velkey Péter, Péntek Károly és Balogh Ádám
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Egyesülete 10 millió forintot nyert, ehhez az összeghez az önkormányzat megkeresésére a két vállalkozó tett hozzá mintegy 5 milliót, így érkezhet a Yamaha C7X zongora Zalaegerszegre, az elmúlt hónapokban felújított hangversenyterembe. (Cziffra György és Chick Corea kedvenc márkájáról van szó.) A meglévő és nemrég renováláson átesett 100 éves zongorára is büszkék, de mint elhangzott, a hegedűvel ellentétben a zongorák esetében nem előny a magas életkor, a nagy koncerttermekben ötévente lecserélik ezt a hangszert.

A világon 3-4 helyen építenek zongorát, a leendő zalaegerszegi Japánban készült, a hossza 227 centiméter, ezzel a nagyobbak közé tartozik, mondta Tóth László. Jövő héten Hamburgban választja ki a művész, s várhatóan augusztus végén szólal meg új otthonában először. Az ünnepélyes avatásra október 2-án kerül sor, ekkor Bogányi Gergely zongoraművész ad rajta koncertet egy Schumann-est keretében, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar pedig az a-moll zongoraversenyt adja elő. Október 9-én Bánky József pécsi zeneprofesszor lesz a vendég, aki mesél az előadott darabokról. November 20-án, Ránki Dezső világhírű, kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész szonátaesttel szólaltatja meg az új hangszert, Binder Károly jazz-zongorista pedig februárban mutatja meg, hogy a könnyebb műfajú zeneművek hogyan szólnak rajta.

Az adományozó Péntek Károly és Balogh Ádám elmondta, a társadalmi felelősségvállalás jegyében a zalai kulturális és sportéletet folyamatosan támogatják, erre buzdítják vállalkozótársaikat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában