dagerrotípia

2020.07.04. 10:00

Felajánlásokat vár a Göcseji Múzeum

Az egerszegi polgárok, vállalkozások támogatását kéri a Göcseji Múzeum, hogy a megyeszékhely történetét bemutató, 2021 végén megnyíló Elődeink élete című kiállításon látható legyen az a dagerrotípia, ami ez év február elején került elő a Francia Fotográfiai Társaság (FFT) gyűjteményéből.

Arany Gábor

Kissné Béres Katalin történész, a leendő állandó kiállítás kurátora és dr. Kostyál László megbízott igazgató

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A kezdeményezésről pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Mindszenty téren. Mint elhangzott, a megyeszékhely első hiteles ábrázolásának lehet tekinteni az 1840-es években készült, a mostani Kazinczy és Mindszenty tér részletét az Arany Bárány fogadó ablakából megörökítő 8x10 centis dagerrotípiát. Ennek létezéséről korábban nem volt tudomás, megtalálása a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze, Fisli Éva érdeme, aki az FFT gyűjteményében bukkant rá az ismeretlen alkotójú dagerrotípiák között, és zalai levéltárosok segítségével sikerült a helyszínt azonosítani. A Zalaegerszeg történetéről szóló tárlaton poszterméretben kívánják bemutatni a dagerrotípiát, aminek a tíz évre szóló használatáért 1950 eurót kér a francia társaság. Ennyi pénze nincs a Göcseji Múzeumnak, ezért kérik a segítséget.

Kissné Béres Katalin történész, a leendő állandó kiállítás kurátora és dr. Kostyál László megbízott igazgató Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A támogatásokat a Göcseji Múzeum Dagerrotípia nevű alszámlájára lehet befizetni: 11749008-15433114-10190009. Ha az 1950 eurót meghaladja a közösségi gyűjtés eredménye, a többletet szintén a kiállításra fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában