Koronavírus Zalában

2020.07.20. 14:00

Augusztusban dupla születésnapi koncert – Körmenden lépett fel a Hooligans

„Rögtön az elején megfogadtuk, hogy nem lesz karanténdalunk, s a problémáinkat sem fogjuk a világ elé tárni. Szerencsére éppen lemezkészítés időszakában ütött be a koronavírus-járvány, így volt mivel lefoglalnunk magunkat.”

Gyuricza Ferenc

A Hooligans a körmendi színpadon. Balról Tóth Tibor gitáros, Ördög Tibor Csipa énekes, Késmárki Zsolt basszusgitáros, hátul Kiss Endre Endi dobos

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Endi, alias Kiss Endre, a Hooligans dobosa mondta mindezt lapunknak a minap megtartott koncertjük után. Az ország egyik legnépszerűbb zenekara mintegy négy hónapos szünet után július elején lépett újra színpadra Körmenden. A zenész azt is hozzátette: nagyon várták már a találkozást a közönséggel, hiszen a járvány alaposan felforgatta az életüket.

– Mindannyian másként éltük meg ezt az időszakot – utalt a március óta eltelt hónapokra Endi. – A gitárosunk, Tóth Tibi, illetve a basszusgitárosunk, Késmárki Zsolt teljesen bezárkózott. Az énekesünk, Csipa egyedül él, ezért aztán amikor csak lehetett, hétvégente elment szórakozni, bulizni azokhoz a barátaihoz, akik hasonló cipőben jártak, mint ő. Én néhány éve Budapestről kiköltöztem a főváros agglomerációjába, s ahogy az első hírek megjelentek a járványról, rögtön magam mellé vettem az anyukámat, s másfél hónapig ki sem mozdultunk. Ott voltak velem a lányaim is, egy olyan házban, ahol hatalmas tér vesz körül, még saját edzőtermem is van. Ezért engem egyáltalán nem viselt meg a járvány, hiszen együtt lehettem a szeretteimmel, lelkileg talán én jöttem ki belőle a legjobban. Nem tudom másképp megfogalmazni: lebegtem a világtól elzárva, együtt azokkal, akiket a legjobban szeretek. Egyedül az zavart csak, hogy gyakorolni nem tudtam, mert otthon nincs dobfelszerelésem, azt a próbateremben tartom. Gitározni lehet otthoni körülmények között, halkan is, dobolni azonban nem. Ha egy dobos gyakorol, ugyanolyan erősen meg kell ütnie a bőrt, mintha koncerten tenné.

A Hooligans a körmendi színpadon. Balról Tóth Tibor gitáros, Ördög Tibor Csipa énekes, Késmárki Zsolt basszusgitáros, hátul Kiss Endre Endi dobos Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Hooligans zenésze beszélt arról is, hogy ők anyagilag is viszonylag jól vészelték át ezt az időszakot, leginkább az elmúlt évnek köszönhetően, akkor ugyanis rengeteg koncertjük volt, tudtak tartalékot képezni. Ha egy évvel korábban üt be a járvány, akkor viszont Tibi, Csipa és ő maga is komolyabb egzisztenciális válságot élt volna át, hiszen mindhármuknak olyan nagyobb beruházásaik voltak, amelyek elvitték a félretett pénzüket.

– Ezért aztán abszolút megértem azokat az embereket, köztük több zenész kollégát is, akik anyagilag megszenvedték a járványt – folytatta. – Nem Amerikában élünk, az úgynevezett magyar rocksztárok nem milliárdosok, de azért az országosan ismert zenészek egzisztenciálisan jobb helyzetben vannak, mint az átlag. Azt láttam, hogy mindenki összehúzta a gatyáját, mi magunk is, ennek ellenére akadt olyan kolléga, akinek például el kellett mennie teherautót vezetni, hogy át tudja vészelni ezeket a hónapokat. Az viszont egészen döbbenetes számomra, hogy több multicég is azonnal elküldte a dolgozóinak egy részét, ahogy megjelent a koronavírus. Nem tudom elhinni, hogy egy multinak nincs lehetősége arra, hogy méltányosságból vagy szolidaritásból megtartsa az alkalmazottait.

Nekünk is van egy kisebb közös vállalkozásunk, egy stúdiónak vagyunk a tulajdonosai, s rögtön a járvány kitörésekor úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a recepciósainkat, fizetjük a bérüket, akkor is, ha az veszteséget okoz számunkra.

Endi a zenekarral kapcsolatos aktualitásokat is ismertette. Mint mondotta, már a járvány kitörése előtt megkezdték a soron következő nagylemezük munkálatait. A Hooligans zeneszerzője, Tóth Tibi nyolc dallal készült el, mire a koronavírus megjelent, köztük volt az az Evolúció is, amelynek klipes bemutatójára éppen a napokban került sor.

– Azóta nemcsak Tibi fejezte be teljesen a munkát, de a dalszövegek is elkészültek, s a stúdiózással is végeztünk – sorolta tovább a dobos. – Sokkal durvább, szigorúbb hangzású dalok születtek, amit én személy szerint egyáltalán nem bánok, hiszen már évek óta mondtuk Tibinek, hogy jó lenne ebbe az irányba fordulni. Most megtörtént, nekem például rengeteg a két lábdobos témám, ami eddig nem volt igazán jellemző a Hooligans dalaira. Azt azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy ennek a zenei váltásnak nincs köze a koronavírushoz, hiszen az Evolúció című dal már januárban teljesen készen volt, mint ahogy addigra azok a ruhák is elkészültek, amelyek a klipben láthatók. Azt is el kell mondanom, hogy mi sosem tartottuk öncélú dolognak a keménységet, az a rock and roll zene, amelyik a Hooligans sajátja, mindig is a dallamokra épült.

Endi kérdésünkre elmondta: az új nagylemez címe vélhetően Zárt osztály lesz. A zenekar tagjai közül hárman is rábólintottak már, ő egy­előre még vacillál rajta, de valószínűleg beadja a derekát. Az album szeptemberben jelenik meg. Előtte lesz még fontos esemény, augusztus 16-án az egyik legkedveltebb budapesti szabadtéri programhelyszínen, a Barba Negra Trackben egy speciális koncerttel ünneplik meg kettejük, Csipa és az ő ötvenedik születésnapját.

– Ez valóban különleges koncert lesz, amelyre vendégeket is hívunk – ismertette a részleteket Endi. – A Pokolgép és Szekeres András a Junkies zenekarból biztosan ott lesz, talán még mások is. Csipával együtt azt szerettük volna, ha a saját fiatalkori kedvenceinkkel együtt léphetünk fel, ezért Charlie-t és Szikora Robit is hívtuk, ők azonban sajnos nem tudták elfogadni a felkérést. Persze az is jó lett volna, ha mondjuk az Extreme gitárosa, Nuno Bettencourt eljön, annyi pénzünk azonban nincs, hogy őt meg tudjuk fizetni. Azért így is remek programnak nézünk elébe, utána pedig nagyon bízunk abban, hogy végre beindulhatnak a koncertek, hiszen az új nagylemez dalaival szeretnénk a lehető legtöbb helyre eljutni. Többek közt egy arénakoncertet is tervezünk, le is foglaltuk ehhez a Papp László Budapest Sport­arénát, bízunk benne, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi majd a megtartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában