Textilművész

2020.01.10. 11:00

Kiállítás Hager Ritta munkáiból a Keresztury VMK-ban

Keresd a fényt! címmel Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból nyílik kiállítás január 15-én, szerdán 17 órakor a Keresztury VMK Gönczi Galériájában.

Magyar Hajnalka

Hager Ritta „…és fölméne…” című textilképe 1990-ből Fotó: ZH

A február 22-ig látogatható tárlat megnyitóján Balaicz Zoltán polgármester mond köszöntőt, az alkotóról és a művekről pedig Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjele beszél. A műsorban közreműködik Molnár Árpád előadóművész.

Hager Ritta „…és fölméne…” című textilképe 1990-ből Fotó: ZH

Hager Ritta 1949-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, pályakezdőként az Operaház kosztümfestőjeként dolgozott. Családját 1951-ben kitelepítették. 1958-tól tíz éven át az Iparművészeti Vállalat tervezője, kivitelezője volt, ezt követően szabadfoglalkozású textilművészként űzte hivatását. 1991-1997 között tagja volt az UNESCO kulturális albizottságának, a Magyar Művészeti Akadémiának 2007 óta rendes tagja. Falikárpitjain, szőnyegjein és minitextiljein spirituális és szakrális témákat dolgoz fel, nyugalmat és erőt sugárzó alkotásain központi szerepet tölt be a fény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában