Kiállítás

2019.12.11. 12:00

Szerelemről mesélő üvegeket láthatsz Hévízen

Útnak indult a Mesélő üvegek sorozat a Belvárosi Múzeumban. Most olyan tárgyakat láthat a publikum, amelyek patikákban, boltokban, háztartásokban voltak fellelhetők.

Péter Árpád

A tárlaton kuriózumok, különlegességek is láthatók

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter Árpád

Február 4-ig Brandschott Csaba, Csidei Péter, Hermann Katalin, Horváth Zoltán, Kiss Csepreghy Ákos, Kiss Sándor és Terleczky József magángyűjteményéből láthatnak ezerdarabos válogatást a kiállítóhely látogatói.

– A míves likőrös üvegektől egészen az egyszerű kocsmai porciósokig változatos a „seregszemle” – fogalmazott Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója. – Az üveggyűjtés különleges szelete a szódás vagy szikvízipar területe, ezek a tárgyak külön univerzumba kalauzolnak bennünket. S mivel Hévíz fürdőváros, a tárlatból nem hiányozhatnak a fürdőkúrapoharak sem, amelyek a régi korok fürdőéletéről mesélnek.

A tárlaton kuriózumok, különlegességek is láthatók
Fotó: Péter Árpád / Zalai Hírlap

A múzeum kisebb termében főként biedermeier fürdőpoharak, illetve a fürdőhelyi emlék-, valamint úgynevezett barátságpoharak kaptak helyet, a másik helyiségben pedig csomagolási üvegek, például szódás, kékítős vagy éppen befőttes üvegek láthatók.

A kiállítás számos különlegességet is felvonultat, ilyenek például a szikvízkészítő ballonok, vagy azok a szódásüvegek, amelyek Trianon után a „Nem, nem, soha!” feliratot viselték – egészen 1948-ig, amikor is a szöveget és a nemzeti színeket „kicenzúrázta” róluk a hatalom, s azokat el kellett távolítani.

Az emlékpoharak egyik különleges szegmensét azok alkotják, amelyek érzelmekről, szerelmekről tanúskodnak. Persze, ezek olykor összetörtek, de amik kiállták az idők próbáját, most régmúlt lángolások emlékét idézik, őrzik.

A másik csoportba pedig azok tartoznak, amelyek a mai szelfik elődjének tekinthetők. Ezek azt dokumentálják, idézik fel, hogy „itt jártam”…

Pattantyús Gergely iparművész úgy fogalmazott, ezekben az a közös, hogy mindegyikben tetten érhető a lélek – főleg a hibák, s az egyediség által. Régen ugyanis az üvegfúvó mester nem dobta el a rontott darabot, mert drága volt a nyersanyag, inkább kreatívan változtatott, így akadt üveg, amelynek hosszabb lett a nyaka, vagy szélesebb a szája…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában