Mit rejthet a fedeles edényke?

2019.11.19. 10:00

Élményt kínálnak Borsódy Eszter keramikus munkái a Gönczi Galériában

Borsódy Eszter keramikusművész erőteljes, mégis feminin finomságot árasztó munkái kínálnak élményt a Keresztury VMK Gönczi Galériájában.

Magyar Hajnalka

Borsódy Eszter az idei Pelso biennáléra készült munkájával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Szentendrén élő alkotó visszatérő vendége a megyeszékhelyi fazekasfesztiválnak, s a keszthelyi Pelso biennálén is rendre karakteres munkákkal teszi le névjegyét.

Keramikus családban látta meg a napvilágot, szülei Urbán Teréz és Borsódy László olyan mesterektől tanulhattak a főiskolán, mint Gádor István, Borsos Miklós és Csekovszky Árpád. Lányuk mégis csak némi vargabetű után kötött ki a családi műteremben, mint a megnyitón Bodonyi Emőke művészettörténész elmondta, szülei óvták a művészpályától.

Borsódy Eszter az idei Pelso biennáléra készült munkájával
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A vér azonban nem válik vízzé, s Borsódy Eszter svájci és fővárosi egyetemi tanulmányait befejezve követte a családi tradíciót. Az alkotás mellett művészeti iskolában is tanít.

Hasáb, korong, ív – formák játéka
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Sokoldalú művész, a klasszikus kerámiatárgyakon túl izgalmas formavilágú ékszerek is kikerülnek keze alól, mindemellett könyvillusztrációkat és tipográfiai munkákat ugyancsak jegyez.

Kerámiáin misztikus lényekkel is találkozhatunk
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Egerszegi tárlatának meghatározó eleme a pezsgő gondolatiság. Lépten-nyomon azt érezzük, hogy a formák és a mázak nem az anyag játékos kedvét követve, hanem az alkotó tudatos akaratának engedve öltötték fel a kívánt küllemet. Bátran épít össze egymással feleselő, vagy épp harmonikusan csevegő formákat, jutalma a tárgyakból áradó dinamizmus. Edényein gyakran bukkannak fel misztikus, meseszerű lények, titokzatos narrációval dúsítva az összhatást. Az ember szeretné levenni az edénykék tetejét, hátha lapul odabent egy róluk szóló fabula…

A kerámiakészítés minden vonulata közel áll hozzá, a látvány és a funkció erényein túl absztrakt közlésre is képes. Bizonyság erre a Kezdetben című, hét darabból álló tárgyegyüttes, amely a teremtést, az élet kezdetének égi és földi történéseit fogalmazza kerámiaképekbe.

A Media via, vagyis az út közepén című tárlat, amely pályájának eddigi irányait és eredményeit összegzi, november 30-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában