Magtárba költöztek

2019.08.23. 17:30

Zalai alkotások a balatonalmádi Új Dunántúli Tárlaton

A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének, valamint a Vitrin Képzőművészeti Egyesületnek alkotói is képviseltetik magukat a balatonalmádi Új Dunántúli Tárlaton.

Benedek Bálint

A nagykanizsai Ludvig Zoltán festményei Balatonalmádiban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

Az előzmények

A tárlat előzményeiről annyit érdemes tudni, hogy Zalai Tóth János, Egry József egykori növendéke 1936-ban rendezte az első Dunántúli képzőművészek kiállítását Szombathelyen. A háború után az 1960-as évektől a Dunántúli Tárlatok is újraindultak, a Képzőművészek Szövetségének és az újonnan megalakult Művészeti Alapnak a Dunántúlon élő tagjai számára biztosítva nyilvánosságot. Az 1980-as években Kaposvár egy évtizedig adott otthont a kiállításnak, majd a rendszerváltással a Dunántúli Tárlatok megszűntek. Az Új Dunántúli Tárlat az elsőhöz hasonlóan meghívásos, vagyis minden dunántúli megye 15 képzőművészt delegált, a kiállítás fő kurátora Baky Péter és Veszeli Lajos festőművész.

A nagykanizsai Ludvig Zoltán festményei Balatonalmádiban
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Különleges helyszín

A helyszín is különleges, Balatonalmádi Vörösberény városrészében egy 18. századi magtár felújított, impozáns épületében több mint 130 hivatásos képzőművész közel 250 alkotása látható szeptember közepéig. Köztük a zalaia­ké. A zalaegerszegi Budaházi Tibor festőművésznek jutott a feladat, hogy kiválassza a Zalát képviselő alkotókat.

– Bő harminc éve, 1987-ben rendezték az utolsót, ezért nagy jelentősége van a megyék összefogásának – mondta Budaházi Tibor. – Ezúttal a képzőművészeket várták, vagyis festőket, grafikusokat és szobrászokat. A két zalai egyesület alkotóinak anyaga kiegyensúlyozott, változatos és magas színvonalú.

A kurátor hozzátette, a megnyitóra még nem készült el a művészeket felsorakoztató katalógus, de szeptember 15-re mindenki kézbe veheti az ismertetőt, melyben a bemutatkozók mellett arról is lehet majd olvasni, hogy a kiállítóknak mit jelent Pannónia. Az a hely, amiből töltést merítenek.

A kanizsai egyesület vezetője, Stamler Lajos ugyancsak örül a kezdeményezésnek, hiszen a dunántúli művészek e seregszemléje mindig kivételes alkalom volt a bemutatkozásra és a tapasztalatcserére. Szerinte most nagyon jó irányt talált a Veszeli Lajos vezette szervezőcsapat. Talán ennek a kezdeményezésnek köszönhetően még inkább „összerázódhat” a társaság, amire nagy szükség lenne. A megyei művészek között kitűnő a kapcsolat, ami ugyancsak segítheti az előremozdulást.

A zalai kiállítók

Festőművészek: Budaházi Tibor, Karner László, Ludvig Zoltán, Nagy Kálmán, Nemes László,

Szényi Zoltán, Tánczos György. Szobrászok: Farkas Ferenc, Horváth László, Stamler Lajos. Grafika: Frimmel Gyula, Melega István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában