Felajánlotta a városnak

2019.08.07. 14:00

Hazaérkezett Neptun, Németh János kútszobra

Zalaegerszeg Negyven évvel ezelőtt állították fel Zánkán Németh János keramikusművész Neptun figuráját, ami a közelmúltban hazaköltözött.

Magyar Hajnalka

Németh János az alkotással. A Neptun felújítva várja, hogy új helyre költözhessen Fotó: Pezzetta Umberto

Ennek oka, hogy a valahai úttörővárosban jelentős átalakítások és földmunkák folynak, emiatt számos szobrot kellett elmozdítani helyéről. Ezek egyike a Neptun, ami jelenleg a Kossuth-díjas alkotó garázsá­ban hegyezi villáját. Immár kicsinosítva.

– A szobor sajnos nagyon lerobbant állapotban volt, de Lendvai István kőfaragó, resta­urátor segítségével rendbe tettük – meséli Németh János, a Nemzet Művésze. – Egy időben nem volt gazdája a zánkai területnek, s a munkám évekig elhanyagolt állapotban, takarás nélkül vészelte át a teleket, nyarakat. Maga a medence is szétfagyott, a szobornak pedig sérült a teste és a karja. Hazaszállíttattuk Zalaegerszegre, s tökéletesen kijavítottuk. Még egy kis felületkezelést kap, s ismét hosszú távra időtálló lesz.

A felújított szobrot a művész ajándékként felajánlotta a városnak, mondván, a megbízási díjat ő 40 évvel ezelőtt már megkapta érte.

Németh János az alkotással. A Neptun felújítva várja, hogy új helyre költözhessen Fotó: Pezzetta Umberto

– Úgy vélem, ez a karakteres szobor jól illene a most épülő Kerámia lakóparkba, aminek Vizslapark felé eső része megmarad zöldfelületnek. Személyes kötődésem is van e területhez, hiszen valaha ott húzódott a családunk műhelye, kertje. A Neptun figura azonban csak víztükör fölött érvényesül, ezért szükség volna köréje egy kis medencés kútra…

A Neptun jövőjéről a polgármesteri hivatalban is érdeklődtünk. Velkey Péter, a humánigazgatási osztály vezetője elmondta, örömmel vették a művész gesztusát, s a jövő évi költségvetésbe forrást is terveznek a szobor elhelyezéséhez.

– Helyszínként több lehetőség is felmerült, ezek egyike az AquaCity, ahol eleve adott a vizes környezet – veti fel. – Igaz, hogy ott csak szezonban láthatják a szobrot a vendégek, de akkor több tízezren élvezhetik az élményt. Ami a Kerámia lakóparkot illeti, oda egy emlékjel elkészítésére szeretnénk felkérni Németh Jánost, amivel a város fejet hajtana a család kézműves gyökerei előtt.

További jó hír, hogy a Neptun mellett Németh János egy további lebontott munkája is új helyre költözhet. A Szent Kozma és Damján című, nagyméretű, 1986-ban felavatott kerámia dombormű három évvel ezelőtt került le a Berzsenyi utcai patika faláról, felújítás miatt. A relief, amit öt legjobb munkája között tart számon az alkotó, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház egyik udvari épületének falán kap majd helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!