Hetés múltja és remélt jövője

2019.07.08. 12:00

Kiállítás nyílt egy nehéz sorsú tájegység népművészeti kincseiből Zalaegerszegen

Múzeumok eredeti gyűjtései és korunkat tükröző újragondolt munkák láthatók egymás mellett a Hetés, egy nehéz sorsú néprajzi tájegység népművészeti kincsei című kiállításon, ami szombaton nyílt meg a hangversenyteremben.

Magyar Hajnalka

A kiállítást Beszprémy Katalin nyitotta meg

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az NKA és a Hagyományok Háza támogatásával megrendezett tárlat kiindulópontja egy többéves projektnek, ami a hetési hímzéskultúra és mintakincs 21. századba való átmentését célozza.

A kiállítást Beszprémy Katalin nyitotta meg
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megnyitón a hetési falvak képviseletében megjelent több polgármester – Büki László (Bödeháza), Bán Lajos (Szíjártóháza), Szabó Zoltán (Zalaszombatfa), Pantó László (Gáborjánháza) – , valamint Soós Mihály, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója. Részt vettek a hétfőn induló, Újragondolt Hetés alkotótábor népművészei, dizájnerei is.

A tárlat kollekcióját, Hetés múltját, valamint újító törekvéseiket Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője méltatta, a műsorban közreműködött ifj. Horváth Károly népzenész.

Az augusztus 4-ig látogatható kiállítás kurátora Marx Mária etnográfus és Skrabut Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában