tárlat

2019.05.13. 14:00

A pannon táj ihlette: Kiállítás nyílt a 80 éve született Pék Pál költő emlékére

Pannon táj és szellem, mint inspiráció, Pék Pál emlékére címmel nyílt meg pénteken a Plakátházban a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének tavaszi kiállítása.

Benedek Bálint

Stamler Lajos büszke arra, hogy a pannon táj és szellem milyen nagyszerűen inspirálta az alkotókat

A június közepéig látható tárlat megszületését egy pályázat előzte meg, melyet az egyesület a város emblematikus alakja, a 80 éve született Pék Pál költő, irodalomkritikus és tanár emlékére hirdetett meg. Az egyesület elnöke, Stamler Lajos elmondta: a kiírásban szereplő cím a költő verseiben rejlő pannon szellemiségre is reflektál, sőt, szerették volna, ha egyfajta inspirációt ad a ma alkotó művészek számára.

– Pék Pált a kanizsai művészek jó része ismerhette személyesen, és sokan a költészetén keresztül is kapcsolatban álltak vele – tette hozzá. – A 31 alkotó mind új, eddig még nem látott produktummal jelentkezett. Izgalmas, változatos anyag jött össze, az alkotások szinte mindegyike az adott témát helyezte a középpontba. Kotnyek István munkájában például az emlékezés természetének szellemes játéka jelenik meg, ezzel is ragaszkodva a költő szellemiségéhez. Ugyancsak kiemelendő Becskei Andor a pannon táj dombvonulatait megidéző spirálja, valamint párja, Gál Barbara leheletfinomságú grafikái, ahogyan különleges utazásra hívnak Nemes Farkas Anita festményei és Stamler Emma fotói.

Stamler Lajos büszke arra, hogy a pannon táj és szellem milyen nagyszerűen inspirálta az alkotókat

A kiállítást Cseresnyés Péter miniszterhelyettes nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a jövőnk jelentőssé válásának elvesztése ott kezdődik és ott válik visszavonhatatlanná, ha európaiságunkat, pannon szellemünket, vagyis otthonunkhoz való viszonyunkat a ma oly jellemző messziségélmény határozza meg.

A 31 alkotó között először mutatkozott be festményével a kendlimajori
Ludvig Klára Fotók: Gergely Szilárd

– Hiába élünk Európa szívében, a dimbes-dombos Pannóniában, ha fél világnyi távolságból, kívülről és egyre távolabbról tekintünk önmagunkra – folytatta. – Egy idegen, külső tekintetnek rendeljük alá sajátos látásmódunkat, ami nem tűri az árnyalatokat, ami mindent egybemos. Emlékezzünk a múltunkra, pannon tájunk szellemét adó alkotóinkra, mint Pék Pál költőre, és teremtsünk új értékeket abból a személyes és egyedi örökségből, amely e táj földjében nyugszik, itt él és virul. Ilyen példák sokasága szükséges, hogy megőrizzük kulturális ujjlenyomatunkat, karakteres arcélünket és jövőbe vetett személyes hitünket. Az értékteremtő kiállításért hálával tartozunk azoknak, akik fontosnak tartják kifejezni kreativitásukat, önmaguk tehetségét és hűségét a pannon szellem irányába.

Az alkotásokat szakértő zsűri is értékelte. A Stamler Lajos mellett Lehota M. János esztéta és dr. Kunics Zsuzsanna muzeológus alkotta testület a legjobbakat külön díjazta. Elismerést vehetett át Bekő Veronika, Kotnyek István, Melega István és Budaházi Tibor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában