Mindkét helyen az élen végeztek

2019.04.17. 12:00

Kölcseysek a diákkonferenciákon – középpontban a „genetikus” gróf, Festetics Imre

Mint arról már többször beszámoltunk, Festetics Imre gróf 200 évvel ezelőtti, fajtakísérletekkel kapcsolatos tudományos munkásságát dolgozták fel a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai. Ezúttal a diákkonferenciákról számolnak be.

ZH

A csurgói konferencia győztesei és tanáraik: Pozsik Lajos, Felső Fanni, Kamondi Natália, Boncz Dániel

Fotó: Kölcsey

Bujtor Zsófia Krisztina és Sümegi Bogáta Kincső a pécsi tanácskozásról írt: „Február 21-én a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tartották a Tudományos Diákköri Konferenciát, amelynek ebben az évben először szervezték meg a középiskolai szekcióját. A konferenciára jelentkezetteknek el kellett küldeni a kutatásuk alapján készített előadásuk rövid összefoglalóját. A szervező bizottság ezek alapján választotta ki a konferencia résztvevőit. Nagy örömünkre mi is bemutathattuk egy prezis összeállításban a kutatásunkat a szakmai zsűri előtt.

Bujtor Zsófia és Sümegi Kincső (12./B) a pécsi egyetemi diákkonferencia II. helyezettjei
Fotó: Kölcsey

Egy tudománytörténeti témával készültünk a versenyre, amely Gróf Festetics Imre, az első magyar genetikus életpályáját és munkásságát mutatta be. Az ötlet tanárunktól, Pozsik Lajos tanár úrtól származott, aki korábban maga is tevékenykedett a méltatlanul elfeledett gróf újrafelfedezésében. A prezentáció összeállításához Festetics Imrétől származó, illetve Festetics Imrével foglalkozó könyveket, tanulmányokat, cikkeket dolgoztunk fel. Dolgozatunk részét képezte az iskolánkban ebben a tanévben megvalósított Festetics – 200, A genetikus gróf Festetics Imre és a Természet Genetikai Törvényei című projektnek. Előadásunkhoz 10 perces határidőt szabtak meg, amelyet aztán 5 percben a zsűri tagjainak genetikával kapcsolatos kérdései követtek. Rajtunk kívül még hat egészség- és orvostudományi előadást hallhattunk, melyek számunkra is hasznos és érdekes témákat dolgoztak fel. Az eredményhirdetéskor derült ki, hogy a középiskolás szekcióban második helyezést értünk el, aminek nagyon örültünk. Életre szóló élményekkel és tapasztalattal gazdagodva távozhattunk, remélve, hogy a projektmunkánkkal minél több embert megismertettünk Festetics Imre korszakalkotó hagyatékával.”

A beszámolót Kamondi Natália és Felső Fanni folytatja: „Április 5–6-án Csurgón rendezték meg a Polaneczky Ottó Emlékkonferenciát, a Református Középiskolák XXIV. Természettudományos Diákkonferenciáját.

A rendezvényre az ország számos iskolájából érkeztek tanulók és a tanáraik. A Kölcsey Ferenc Gimnázium először vett részt a konferencián.

A csurgói konferencia győztesei és tanáraik: Pozsik Lajos, Felső Fanni, Kamondi Natália, Boncz Dániel Fotó: Kölcsey

A program péntek délután ünnepélyes megnyitóval kezdődött, melynek keretében meghallgattuk dr. Cséby Géza I. Festetics Györgyről szóló előadását.

A versenyre másnap dél­előtt került sor. A reggeli áhitat után megismertük a zsűritagokat, majd rövid megbeszélés után kezdetét vette a verseny. Mi a Tudomány- és technikatörténet III. kategóriában indultunk. A délelőtt során sok érdekes előadást hallhattunk különböző témákban. Többek között volt előadás egy régi kovácsműhelyről, a csurgói várrendszerről, illetve a nummulitesekről is. Mi a Festetics – 200, A genetikus gróf Festetics Imre és a Természet Genetikai Törvényei című projektmunkánkat mutattuk be. Előadásunk után rövid vita következett. A zsűrielnök különböző kérdéseket tett fel, melyekre válaszoltunk. Végül megnéztük az iskola könyvtárát és a kiállításait is.

A zárórendezvényen a csurgói általános iskolások műsorát tekintettük meg, majd az eredményhirdetésen megtudtuk, hogy 1. helyezést értünk el. Köszönetet mondunk tanárainknak, Pozsik Lajosnak és Boncz Dánielnek a konferenciára való felkészítésért.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában