Koncertjeik íze a zenei szabadság

2019.03.28. 08:00

Megújult programmal érkezik szombaton Zalaegerszegre a 100 Tagú Cigányzenekar

Hiába turnézunk világszerte, s lépünk fel a leghíresebb koncerttermekben, azért a legkedvesebb közönségünk mindig a hazai marad. Ezért is örülünk annak, hogy egyre több felkérést kapunk a magyarországi szereplésekre.

Gyuricza Ferenc

A 100 Tagú Cigányzenekart olyan személyiségek alkotják, akik sajátos miliőt képesek teremteni a színpadon

Fotó: Gyuricza Ferenc

Így fogalmazott lapunknak a március 30-án a zalaegerszegi városi sportcsarnokban fellépő 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere, Beke Farkas Nándor. Mint mondotta, számukra is fontos a szombati koncert, hiszen ez lesz az első önálló fellépésük a városban, ráadásul egy megújult programmal érkeznek

– Még tavaly volt egy nagyszabású oroszországi turnénk, amelyre egy teljesen új repertoárt állítottunk össze – magyarázta Beke Farkas Nándor. – Olyan műsort, amelyben orosz eredetű vagy az egykori tagköztársaságokhoz köthető, például örmény zeneművek szerepeltek. Ennek a programnak a gerincét a hazai koncertekre is megtartottuk. Mellette viszont vannak olyan zeneművek is, amelyeket a közönség egyszerűen kikövetel tőlünk. Monti Csárdása, Dinicu Pacsirtája nélkül nem létezik koncertje a 100 Tagú Cigányzenekarnak.

A 100 Tagú Cigányzenekart olyan személyiségek alkotják, akik sajátos miliőt képesek teremteni a színpadon Fotó: Gyuricza Ferenc

Az elnök-menedzser hozzátette, két forrásból táplálkozik az együttes, tradicionális cigány- és népdalokat, illetve klasszikus zeneművek átiratait játsszák. Sajátos stílusban, ami egyéni ízt ad fellépéseiknek.

– Van egy klasszikus zenei képzettségű, szimfonikus zenekarban játszó barátom, ő mondta, hogy a zenei szabadságunkat irigyli tőlünk a legjobban – folytatta a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője. – S valóban, mi úgy zenélünk, hogy egy periódon belül teljesen szabadon bánunk a tempóval. Ettől alakul ki az az egyéni lüktetése az általunk játszott zenének – árulta el Beke Farkas Nándor.

Azt is elmondta: a 100 Tagú Cigányzenekar másik vonzerejét az egyéni teljesítmények adják. Olyan személyiségek alkották, illetve alkotják ma is az egyes szólamcsoportok első vonalát, akik már a színpadra lépésükkel is sajátos miliőt teremtettek, zenészi képességeik tekintetében pedig valóban egyedülállóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában