Ötven éve öltésről öltésre

2018.12.01. 17:00

Vértesaljai Antalné és szakkörének alkotásai Hévízen

Két, szorosan összekapcsolódó kiállítás látható a múzeumban. Az 50 éve működő Hévízi Díszítőművészeti Szakkör tagjainak munkáiból és a társaságot vezető Vértesaljai Antalné alkotásaiból is tárlat nyílt.

Keszey Ágnes

Vértesaljai Antalné és dr. Petánovics Katalin előbbi egyik alkotása előtt Fotó: Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

Az 1968-as alakulástól a mai napig Vértesaljai Antalné a szakkör vezetője, aki nem csak a város díszpolgára és Pro Cultura díjasa, de munkásságát és művészetét Magyar Örökség díjjal is elismerték. A kettős tárlat megnyitóján Papp Gábor, Hévíz polgármestere videóüzenetben köszöntötte a szépszámú közönséget.

– Egy olyan szakkörről beszélünk, mely ötven éve dolgozik, kovácsol közösséget és alkot nagyon szép, maradandó dolgokat – hangoztatta a polgármester, hozzátéve: az alkotás a tagoknak szórakozás is, míg a közönségnek élményt ad.

Vértesaljai Antalné és dr. Petánovics Katalin előbbi egyik alkotása előtt Fotó: Keszey Ágnes

A kiállítást dr. Petánovics Katalin néprajzkutató nyitotta meg, aki felidézte a Hévízi Díszítőművészeti Szakkör történetét, méltatta Vértesaljai Antalnét, és szólt a magyar hímzésvilág jellemzőiről, motívumvilágáról is. Utóbbiak tükrözik a magyar kultúrát, hagyományt, a nép lelkét, karakterét. Mint mondta: kézimunkáink távolságtartók és méltósággal bírnak. Ezeket továbbvíve alkotnak a díszítőművészeti szakkör tagjai is.

– Mária nemcsak hímzésre tanította meg a tagokat, de egymás szeretetére, megbecsülésére, tiszteletére is. Hidak épültek ki lélektől lélekig – emelte ki a művészeti tevékenységen túlmutató munkát a néprajzkutató, aki a tárlatot a hímzőkhöz szólva így nyitotta meg: – Kívánom a szakkörnek, hogy továbbra is ilyen szeretettel, összetartással dolgozzon, adják vissza elvesztett örökségünket.

Az est meglepetés műsorral és köszöntésekkel folytatódott, majd a házigazda, dr. Szántó Endre helytörténész, a múzeum munkatársa mondott köszöntőt. A Vértesaljai Antalné alkotásaiból nyílt, Életem varázsa a népi hímzés című kiállítás február 20-ig, a Hévízi Díszítőművészeti Szakkör munkáit bemutató, 50 év színe java című tárlat pedig január 28-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában